Nieuws van Treasure House

Ander Licht in de Rosse Buurt

In een drukke steeg aan de rand van de Amsterdamse Rosse Buurt bevindt zich een huis met de opvallende naam Treasure House. Als je er binnen komt valt het meteen op dat alles gericht is op gezelschap en creativiteit. Er is een huiskamer, een wc en een keuken en zelfs een binnen-hofje dat wordt gedeeld met de buren. Totaal verschillende mensen, van daklozen tot buurtbewoners, drinken gezellig koffie en thee.

Wat brengt deze mensen bij elkaar? Zijn het de twee charmante gastvrouwen, Astrid en Jeannette, waarvan er één een praatje maakt in de huiskamer en de ander buiten staat met de rokende gasten? Is het de gezellige sfeer? Zijn het de gratis thee en koffie met koekjes?

Wat meteen opvalt is dat een aantal van de gasten meehelpen met koffie zetten en afwassen. Maar een paar bezoekers kijken nog wat onwennig rond en ik zie aan hun gezichten dat ze het niet vertrouwen. Waarom al die gratis drankjes en koekjes? Wat zit hier achter?
Op het eerste gezicht hebben de bezoekers van Treasure House niets gemeen. Maar er is een overeenkomst: mensen die Treasure House bezoeken worden gerespecteerd zoals ze zijn. Of je nu boven de vijftig bent en in een portiek slaapt, of uit Oost Europa bent gekomen voor werk maar het niet konden vinden, of als je de voeling met de rest van de samenleving kwijt omdat je ooit geen nee kon zeggen tegen een verslavende substantie; je wordt er niet op beoordeeld in Treasure House.

Lees verder