Nieuws uit Malawi

Nieuwsbrief Paul & Esther (Gulugufe) Juli 2017

Ondertussen zijn we al weer een maand verder, dus hoogste tijd om weer even te vertellen wat we de afgelopen maand hebben beleefd.

Bezoekjes…
De afgelopen maand hebben we af en toe even de tijd genomen om mensen en hun families op te zoeken die we kenden of waar we eerder al mee hadden samengewerkt. Lees verder

Gulugufe update Juni 2017

Helaas pindakaas!
Tijdens onze contract onderhandelingen over de aanschaf van het huis met stuk land een aantal weken geleden bleek dat wij van mening verschilde met de verkopende partij over de bewoordingen die gebruikt werden. Onze advocaat raadde ons aan om bepaalde onderdelen te laten veranderen voordat ondertekening plaats zou gaan vinden en 2 dagen voor ondertekening kwam onze Malawiaanse voorzitter er ook achter dat de verkopende partij in grote schulden zat en er vele schuldeisers waren. Zijn bedrijf die het huis en grond bezit blijkt zo goed als failliet te zijn. Na een gesprek met de eigenaar bleek ook dat hij het contract niet wilde aanpassen aan onze voorwaarden. Voordat wij ons konden terug trekken trok hij zich al terug. Omdat een definitief faillissement hier nogal een tijd duurt (jaren) betekent dit dat we het huis uit ons hoofd moesten zetten en weer terug moeten gaan naar plan A. We zijn ondanks de teleurstelling blij dat we goede mensen om ons heen hebben die ons behoed hebben voor problemen. Lees verder

Onze eerste update vanuit Malawi!!

Inmiddels zijn we alweer 1,5 week in Malawi en kunnen we zeggen dat we al aardig gewend zijn en in een ritme zijn gekomen met schoolwerk. De kids hebben het heel erg naar hun zin en zijn elke dag helemaal op aan het einde van de dag. Ze hebben allemaal al vriendjes gemaakt. Anna met een aantal meisjes uit het dorp en Ezra met een aantal iets oudere jongens. Jona is allemans vriend en praat honderduittegen iedereen. Of ze hem nu verstaan of niet.  Ezra is helemaal aan de voetbal geraakt en doet het bijna elke dag. Hij heeft al 3 hele goede vrienden, zegt hij. Anna vind het geweldig om met Esther de dorpen door te lopen of de markt te bezoeken. Al dansend loopt ze achter haar moeder aan. Het is grappig om te zien hoe ze omgaan met de Malawianen en de verschillende talen die ze horen. Ze zijn leergierig en zelfs zonder dat ze de taal spreken komen ze al heel ver. Ook met ons als ouders gaat het goed. Ook wij vinden onze draai en dingen beginnen weer bekender te worden als vanouds. Het Chichewa komt met de dag terug naar het peil dat het ooit was.

Lees verder

Gulugufe, december 2016

Tevreden en bemoedigd kijken we terug op onze info avonden. Ons plan is om in januari onze tickets te gaan boeken, al is hierin wel belangrijk dat we een stabiele situatie hebben voor ons gezin, wat inhoudt dat we genoeg maandelijkse financiële support hebben. In deze korte nieuwsbrief vindt u een terugblik op onze info-avonden en een oproep tot financiële ondersteuning.

Info avonden
De afgelopen periode hebben we 3 info-avonden gehouden. We zijn blij dat we naast onze beweegredenen, passie en bewogenheid voor Malawi, ook onze plannen voor Malawi, hebben kunnen delen.  Spannend vonden we het soms wel, maar de vele leuke en betrokken reacties van mensen hebben ons bemoedigd. Hoewel we er enthousiast naar uitzien is de stap naar Malawi toch ook een grote stap in geloof. Alles wat komt kijken bij zo’n stap maakt dat het soms best pittig is en twijfel om de hoek komt kijken. Maar we willen ons vertrouwen op God stellen en niet op onszelf. Hij leidt ons, en zo willen we alles in Zijn hand leggen, dus ook onze twijfels. Het besef dat mensen meeleven en meedenken is dan ook erg bemoedigend en ondersteunend.  We merken dat we dit nodig hebben. Ook tijdens de info-avonden kregen we weer verfrissende ideeën en daar zijn we heel dankbaar voor. We gaan er mee aan de slag en zullen de ideëen en tips de komende weken weer verder uitwerken.

Lees verder

Nieuw project: Gulugufe Malawi

Screenshot 2016-04-08 14.06.38Wij, Paul en Esther Rombout, leerden elkaar kennen op een bijbelschool in Canada in 2001. In 2006 maakten we de stap om ons vertrouwde Nederland achter ons te laten en samen met God een avontuur in Malawi aan te gaan. Daar woonden en werkten we op een project van Hope for the Nations, genaamd Hope Village. Paul als Agricultural manager en Esther als Orphan care manager. Na 8 jaar keerden we als gezin, in de tussentijd uitgebreid met twee schatten van kinderen en een rugzak vol ervaring en kennis, weer terug naar Nederland. Na bijna 3 jaar en een zeer uitdagende, leerzame en bovenal verfrissende en vernieuwende tijd in Nederland gaan we van de zomer weer terug naar Malawi. Deze keer met inmiddels drie lieve kinderen en de bekende rugzak aan ervaringen en kennis. Vanuit onze liefde voor de mensen in Malawi zetten we hun avontuur daar samen met God verder voort. Ditmaal vanuit onze eigen organisatie genaamd Gulugufe.

Verder lezen 

Read in English 

Nieuwsbrief juli 2011

Lieve allemaal,

Weer een nieuwsbrief uit Malawi, we zijn weer thuis na 5,5 week in Nederland te zijn geweest. Het klinkt cliché maar is toch echt waar.. oost, west, thuis best!

Lees verder

Nieuwsbrief april/mei 2011

Lieve allemaal,

Deze keer 2 maanden in 1 nieuwsbrief. Door logistieke redenen is het niet gelukt vorige maand er nog een nieuwsbrief uit te doen. De oplettende onder jullie was dat misschien al opgevallen.

Bezoek NL

Terwijl jullie dit lezen zitten wij alweer in de lucht of zijn we net op Hollandse bodem geland. Wij hebben lekker 5 weekjes in NL voor de boeg, waar we erg naar uit hebben gezien. Dit keer dus maar een jaartje na ons vorige bezoek ipv de gebruikelijke 2 jaar. Dit omdat Paul zijn broer Wouter en Natascha gaan trouwen en ook de opa’s en oma’s willen graag Ezra weer even zien. Lange tijd zag het er naar uit dat we niet bij de bruiloft zouden zijn, omdat de tickets best prijzig zijn, maar kregen toch opeens spontaan 2 sponsors voor onze tickets. Echt heel leuk dus. Zodoende zijn we in NL in juni. Nu ‘maar’ 5 weekjes in vergelijking met normaal 10 weken. Hierdoor is onze tijd voor bezoekjes dus erg beperkt en zullen we maar heel weinig mensen kunnen bezoeken. Wel zullen we Meet & Greets houden in Maasland en Harderwijk. Als het goed is heb je daar al een mailtje over ontvangen.

Lees verder

Droogte in Malawi

Paul, Esther en Ezra in Malawi

NIEUWSBRIEF

JANUARI 2011

Lieve allemaal,Al weer 3 weken op weg in het nieuwe jaar en deze maand 5 jaar in Malawi. De donkere wolken rommelen en drijven over.. We hopen dat er nog wat uit komt want we verlangen naar regen! Sinds 4,5 weken is het droog.. En de gewassen van de bevolking zijn behoorlijk aan het verdorren. Heftig als je hebt geïnvesteerd in zaad en landbewerking, daar het komende jaar weer afhankelijk van bent maar nu eigenlijk al hopeloos is. Een copy van afgelopen jaar. Ook toen viel er weinig regen. In tegenstelling tot Blantyre waar al 2 regenseizoenen veel meer regen valt als normaal. Hier dus droger en droger en dat terwijl het hemelsbreed maar iets van 30 km is. Alleen Blantyre ligt op de berg en Chikwawa in het dal.

Dagzorg, nieuwe plannen…

Naast water voor de grond verlangen we ook naar verfrissing en ‘geestelijke regen’ voor het komende jaar. Visie en richting voor het werk met de kinderen. En financieel. Deze maand hebben we geen dagzorg programma. We willen februari weer starten en komen daarvoor deze maand wat extra met het team bijeen om te kijken hoe we dat gaan aanpakken. De gemaakte beslissing en keuze om de dagzorg anders te gaan doen.. mede omdat we het financieel niet meer konden dragen, maakt ons nederig en vol compassie voor de kinderen. Voor sommige kinderen is het echt een achteruitgang hier niet meer voor een dagelijkse maaltijd te kunnen komen. Sommige kinderen zijn dan ook fysiek afgevallen en het is moeilijk ze te zien struggelen. We bezoeken de kinderen thuis en houden een vinger aan de pols, en grijpen in als het echt niet gaat. We voelen ons nog steeds verantwoordelijk en betrokken. Als je het op je hart hebt financieel te helpen kijk op de website hoe je dat kunt doen. Volgende week gaan we weer van start met de creche en activiteiten in de middag voor de oudere kinderen.

Container
Lees verder

Baby’s en Bakkerij

Lieve allemaal,
De nieuwsbrief van oktober alweer. En zoals elk jaar rond deze tijd is het warm.. dit jaar lijkt het iets langzamer op gang te komen maar sinds een paar dagen zijn de temperaturen nu ook hoog. Puffen geblazen dus.

Afgelopen week waren ze er weer.. onze baby’s.. het aantal groeit nog steeds en wat een genot al die babies bij elkaar te zien om gewogen te worden en hun nieuwe melkvoorraad weer mee te nemen. Deze week kwam er ook een blinde vader en een blinde moeder met een baby van 13 maanden. Beiden zijn HIV positief, maar de baby is bijzonder genoeg negatief. Moeder mag dus geen borstvoeding meer geven en omdat het een arm gezin is hebben ze onze hulp nodig. De duur van onze hulp zal korter zijn dan met de andere babies, maar het heeft wel een beetje een achterstand op gelopen. Hopelijk is hij snel weer op gewicht. De andere baby’s groeien goed.. een baby die we nu anderhalf jaar geholpen hebben gaan we de hulp bij afronden. Hij is groot en gezond genoeg om volledig over te gaan op vast voedsel.

babies2

Lees verder