Nieuwsbrief Paul & Esther (Gulugufe) Juli 2017

Ondertussen zijn we al weer een maand verder, dus hoogste tijd om weer even te vertellen wat we de afgelopen maand hebben beleefd.

Bezoekjes…
De afgelopen maand hebben we af en toe even de tijd genomen om mensen en hun families op te zoeken die we kenden of waar we eerder al mee hadden samengewerkt. Een aantal van hen had ons al eerder bezocht toen ze vernomen hadden dat we er weer waren. De eerste weken van ons verblijf waren we zo gefocust geweest op het stuk land en de huizen (dat uiteindelijk niet door was gegaan) dat we nog geen tijd hadden gehad om mensen te bezoeken. En daarna de verhuizing naar een andere plek. Maar het is heerlijk om elkaar weer te zien en te ontmoeten en we zijn dankbaar voor de vriendschappen en relaties. Ook waar we nu wonen proberen we contact te leggen met de mensen om ons heen. Ook komen de kinderen uit de buurt nog elke dag spelen. En we doen af en toe een klein activiteitje met vouwblaadjes of stoepkrijt of een balspelletje. En sprinkhanen vangen is een van Jona zijn favoriete activiteiten. We hebben zelfs gebakken sprinkhanen gegeten en ook dat vond Jona, net als zijn vader en moeder heerlijk. Alleen Ezra en Anna vonden het niet heel bijzonder.

Charles…
Op de weekdagen hebben we hulp van Charles. Hij werkte als bewaker van het huis voordat we hier kwamen wonen en we hebben besloten hem een baan aan te bieden in ieder geval voor de tijd dat wij hier wonen. Hij is erg leuk met de kinderen en helpt met klussen in en om het huis en de compost maken en groentetuin. Hij is toegewijd en het is leuk om hem beter te leren kennen.

Noena…
Ook hebben we tot Anna’s grote vreugde een poesje genomen. Ze heeft de naam Noena gekregen. Ze is erg speels maar vind het ook heerlijk op je schoot te vertoeven.

Skypen met school….
Vlak voor de vakantie begon hebben we nog een keertje met de klassen van Ezra en Anna geskyped. Heel leuk even ‘Live’ contact te hebben met de klas en de kinderen in de klas. Al is het ook wel een beetje gek. We merken dat er bepaalde vriendjes en vriendinnetjes zijn die ze wel missen en het wel wat doet als ze die aan de andere kant van het schermpje zien. Maar aan de andere kant merken we ook dat ze het hier ook heel erg naar hun zin hebben.Hier in Blantyre is er een keer in de maand een ontmoetingsplaats voor kinderen die gehomeschoold worden. Daar zijn we nu twee keer heen geweest. Er zijn heel wat kinderen in dezelfde leeftijd als Ezra en Anna. Het is fijn zo met elkaar op te kunnen trekken en ervaringen te kunnen delen. Hopelijk onstaan er ook daar mooie  en dierbare vriendschappen.

Een stuk land gevonden…
Na heel wat stukken land te hebben gezien en vergeleken, bood zich de mogelijkheid op een stuk land net iets buiten Chikwawa op de weg richting Majete Wildlife park. Een stuk land waar we allebei blij van werden en voor een goede prijs.

Vakantietje…
Ook is de vakantie begonnen. En omdat we in het vooruitzicht hadden binnenkort druk aan het bouwen te zijn hebben we in de eerste week van de vakantie een paar dagen genomen om met ons gezin naar Lake Malawi te gaan. Zo’n 5 uur rijden is best lang, maar we hebben zeker erg genoten. Heerlijk aan het strand gespeeld, gezwommen, boottocht gedaan, alle mooie gekleurde vissen in lake Malawi bekeken en visarenden gespot. En Ezra heeft nog een poging gedaan om vis te vangen met een geïmproviseerd hengeltje.

Bouw is begonnen…
Inmiddels terug van een paar dagen weg werden de eerste palen voor de bouw gebracht. We hebben het land voorbereid en zijn met de bouw begonnen. Er wordt hard gewerkt en langzaam aan gaat het gestalte krijgen. Daarbij hebben we hulp van Luka en Lenso die ervaring hebben in bouwen met palen en ook eerder met ons hebben gewerkt. Ook Ezra gaat het liefst elke dag mee naar het bouwterrein. Hij verveelt zich geen minuut en neemt alles op wat hij ziet.

Verblijfsvergunning…
Sinds we in Malawi zijn, zijn we bezig geweest alles op orde te krijgen voor de aanvraag van een verblijfsvergunning. Steeds als we dachten alles compleet te hebben werden we weer op pad gestuurd voor een ander formulier, papier of kopie wat we moesten toevoegen. Maar uiteindelijk is onze aanvraag geaccepteerd en hebben we kunnen betalen. Nu zitten we in het proces van goedkeuring en hopen we dat binnen 6 weken te krijgen. We gaan er door ervaring vanuit dat als je in dat proces zit het wel goed komt. Dus dat doen we dan ook maar.

Dit was in een notendop wat de afgelopen maand gepasseerd is.  We kunnen zeggen dat het goed met ons gaat. We zijn gelukkig en gezond. Het is zeker weer een uitdaging om hier te zijn en de visie die we beogen neer te zetten. Sommige dingen zitten mee en andere dingen zitten tegen en brengen wat extra uitdaging. Het is ook even een periode van zoeken geweest voordat we het stuk land kochten. Maar door alles heen zijn we dankbaar voor het proces waar we in zitten, ervaren we het als een mooi avontuur en voelen we ons gedragen en geleid.

Warme groeten vanuit Malawi!
Paul, Esther, Ezra, Anna & Jona

P.S. Wil je de foto’s groter bekijken dan kun je erop klikken