Gulugufe update Juni 2017

Helaas pindakaas!
Tijdens onze contract onderhandelingen over de aanschaf van het huis met stuk land een aantal weken geleden bleek dat wij van mening verschilde met de verkopende partij over de bewoordingen die gebruikt werden. Onze advocaat raadde ons aan om bepaalde onderdelen te laten veranderen voordat ondertekening plaats zou gaan vinden en 2 dagen voor ondertekening kwam onze Malawiaanse voorzitter er ook achter dat de verkopende partij in grote schulden zat en er vele schuldeisers waren. Zijn bedrijf die het huis en grond bezit blijkt zo goed als failliet te zijn. Na een gesprek met de eigenaar bleek ook dat hij het contract niet wilde aanpassen aan onze voorwaarden. Voordat wij ons konden terug trekken trok hij zich al terug. Omdat een definitief faillissement hier nogal een tijd duurt (jaren) betekent dit dat we het huis uit ons hoofd moesten zetten en weer terug moeten gaan naar plan A. We zijn ondanks de teleurstelling blij dat we goede mensen om ons heen hebben die ons behoed hebben voor problemen.

Nieuwe stulp
Ondanks deze teleurstelling werden we al gauw door onze vriend Charles Lundu getipt over een huis in de buurt dat we tijdelijk zouden kunnen huren. We zijn gelijk gaan kijken en inmiddels wonen we alweer bijna 2 weken in ons mooie (roze) tijdelijke huurhuis. Dit kunnen we huren zolang we aan het bouwen zijn en voor een fractie van de huur die we eerst betaalde. Vorige week hebben we allerlei meubels geregeld, want dat hadden we allemaal niet. We hebben zo weer lekker de ruimte, wat maakt dat we onze spullen ook beter kwijt kunnen en met scholing is het ook beter met meer ruimte. Het is een hele rustige buurt, soms iets te rustig. Aan de andere kant geen gebrek aan kinderen. Die zijn er heel vaak ook omdat er al een aantal weken geen basisschool is ivm stakingen van de leraren (vanwege het feit dat ze al heel wat maanden geen salaris hebben ontvangen) Daardoor zijn ze er soms al vroeg, maar in de ochtenden geven we les dus zijn ze nog niet welkom.

We blijven zoeken
We hebben niet stil gezeten tijdens onze onderhandelingen over het huis wat betreft land. Meer omdat we als het niet door zou gaan we al wat ondernomen hadden en minder tijd zouden verliezen. Desondanks hebben we nog geen knoop doorgehakt, maar hopen we dat wel binnenkort te doen. Ook dit weekend onderhandelen we weer over 2 verschillende stukken land en hopen we onze onderhandelde opties te bekijken en een beslissing te maken als we er vrede over hebben.

Composthopen en wormenbak
Naast dit alles zijn we al begonnen met composthopen maken om planten en bomen te kunnen gaan kweken voor ons toekomstige land. We hebben in de buurt droog gras van rijst kunnen halen en zo hebben we een aantal mooie hopen gemaakt. De kids vonden het heel leuk en Luka, die hielp, heeft nu ook weer wat NL worden erbij geleerd van de kids, zoals koeiepoep. Ook hebben we nog een wormenbak gemaakt. Het was even zoeken naar de wormen, maar die hebben we uiteindelijk ook gevonden.

En verder…
Met onszelf gaat het goed, maar vaak zijn we rond 19.00 uur helemaal op. Maar goed we staan ook rond 6.30 op en we moeten nog een beetje wennen aan bezig zijn in de warmte. Naast dat is er een hoop te doen deze laatste weken, wat maakt dat je s ’avonds wel op bent. De kids hebben het heel erg naar hun zin en zijn druk met allerlei dingen. Spelen met de kinderen, en beestjes zoeken is de top bezigheid en daarnaast fietsen, skelteren en allerlei dingen bouwen en uitvinden. Af en toe pappa helpen met planten, composthopen maken en van alles en nog wat. En vorige week maandag zijn we als schoolreisje (in NL hadden ze hem ook die dag) naar safaripark Majete geweest. Dit is een half uurtje bij ons vandaag en ze vonden het helemaal geweldig. We hebben een hoop gezien en ook lekker gezwommen. Het zelf les geven en krijgen van les van je ouders gaat goed al moeten ze er nog steeds wat aan wennen. . Desalniettemin zijn ze op schema en lopen ze op een aantal dingen zelfs al voor. Dit weekend gaan we voor het eerst naar een homeschoolers groep, waar kinderen van verschillende gezinnen die homeschooling doen samenkomen om activiteiten samen te doen. We kijken er naar uit!

Tot zover even deze update. Langzaam maar zeker krijgen dingen steeds meer gestalte en hopelijk kunnen we volgende keer vermelde dat we begonnen zijn met bouwen op een aangeschaft stuk land. We zijn dankbaar dat alles goed gaat met ons en de kids. Willen jullie blijven meebidden?

Warme groeten vanuit Malawi!
Paul, Esther, Ezra, Anna & Jona

p.s. Like Gulugufe op facebook!