Onze eerste update vanuit Malawi!!

Inmiddels zijn we alweer 1,5 week in Malawi en kunnen we zeggen dat we al aardig gewend zijn en in een ritme zijn gekomen met schoolwerk. De kids hebben het heel erg naar hun zin en zijn elke dag helemaal op aan het einde van de dag. Ze hebben allemaal al vriendjes gemaakt. Anna met een aantal meisjes uit het dorp en Ezra met een aantal iets oudere jongens. Jona is allemans vriend en praat honderduittegen iedereen. Of ze hem nu verstaan of niet.  Ezra is helemaal aan de voetbal geraakt en doet het bijna elke dag. Hij heeft al 3 hele goede vrienden, zegt hij. Anna vind het geweldig om met Esther de dorpen door te lopen of de markt te bezoeken. Al dansend loopt ze achter haar moeder aan. Het is grappig om te zien hoe ze omgaan met de Malawianen en de verschillende talen die ze horen. Ze zijn leergierig en zelfs zonder dat ze de taal spreken komen ze al heel ver. Ook met ons als ouders gaat het goed. Ook wij vinden onze draai en dingen beginnen weer bekender te worden als vanouds. Het Chichewa komt met de dag terug naar het peil dat het ooit was.

Verdere ontwikkelingen

Auto

Omdat vervoer belangrijk is in een land waar het openbaar vervoer niet geweldig is zijn we gelijk gaan zoeken naar een goede auto voor de vele onverharde wegen die er in Malawi zijn. Het is moeilijk om goede 2dehands auto’s te vinden voor een niet al te hoge prijs in Malawi. Dit omdat er gewoon niet goed wordt gezorgd voor auto’s, terwijl dat wel moet met deze slechte wegen. Vaak worden ze met B-keus onderdelen vervangen i.p.v. originele. Desondanks hebben we als een wonder heel snel een auto gevonden. We verwachten dat we volgende week als alle formaliteiten zijn afgerond er voor het eerst in kunnen rijden. Doordat we geen auto hadden hebben we ons voornamelijk moeten verplaatsen met het openbaar vervoer. Je bent uren langer onderweg en je moet je dan voorstellen dat je met 16 tot 20 man met bagage in een busje zit dat wij eigenlijk voor 9 man gebruiken. Heel krab en pijnlijk, vooral met lange benen, naast dat er zelden gordels zijn en veel busjes in zeer bedenkelijke staat. Goedkoop en een ervaring is het wel, maar niet super veilig. Een eigen auto maakt alles veel makkelijker en veiliger.

Locatie

In onze zoektocht naar een stuk land en een tijdelijk huis wordenwe geholpen door onze Malawiaanse vrienden. Het is bijzonder en bemoedigend om te merken hoe Malawianen aanbieden ons te helpen in onze zoektocht. Dit was al in NL, maar ook nu bieden mensen aan ons verder te helpen en offeren ze hun eigen tijd op hier voor. Zo vertelde Madelitso Thom ons over een huis dat we tijdelijk zouden kunnen huren i.p.v. de dure plek waar we nu verblijven. Inmiddels is het nu zelfs zover dat we een optie tot koop hebben op het grote huis + groot stuk land en alle gebouwen daarop. Deze ontwikkeling is zeer bijzonder, omdat het een zeer mooie plek betreft dat nog veel meer mogelijkheden bied dan de locatie waar we al een optie op hadden. Deze prijs is ook niet al te hoog, al kost het wel iets meer dan ons eerste plan. Ondanks dat er voordelen genoeg zijn, is het ook wel schakelen en goed nadenken om een wijze beslissing te maken. Deze buitenkans hadden we niet zien aankomen. De komende week zal hopelijk meer uitwijzen.

Al met al verloopt alles bijzonder en wonderlijk en lijkt alles opeens in een stroomversnelling te zijn beland zonder dat we er veel moeite voor hoeven te doen. Wilt u meebidden voor wijsheid in dit alles? Dat we de juiste keuzes zullen maken die God zullen eren en dan ook de financiën bij elkaar zullen krijgen!
Tot zover even deze update!

Paul, Esther, Ezra, Anna & Jona

p.s. wilt u Gulugufe liken op facebook als u dat nog niet gedaan heeft?