Nieuwsbrief 7, Joanne in Kameroen: Juli 2016

Hoi!
Yes, weer een nieuwsbrief! Er is weer van alles gebeurd en hieronder een korte up-date :)

Studenten, de staff plus de kinderen

Studenten, de staff plus de kinderen

LESGEVEN

Inmiddels ben ik in Kribi geweest! Het heen en terug reizen binnen Kameroen voelt als een wereldreis maar het was absoluut de moeite waard. Het lesgeven over ‘Luisteren naar de stem van God’ bij de DTS is heel goed verlopen. Het was wel spannend. De studenten stonden echt enorm open om de stem van God te horen, er waren vijf studenten in totaal en ik was blij met dat kleine groepje. Ik ben altijd beter met kleine groepjes omdat er meer persoonlijk contact mogelijk is. Jonas vertaalde mijn Engels naar het Frans. Ik was echt heel blij met hem omdat hij mij het vertrouwen en de ruimte gaf om dit te kunnen doen op een manier wat het beste bij mij past. Dat deed me heel goed! Dit onderwerp ligt me echt aan mijn hart en ik zou het graag weer willen doen!

FRANSESCA

Heel triest nieuws: Francesca is overleden. Ze heeft het afgelopen half jaar veel in het ziekenhuis gelegen en uiteindelijk heeft ze wel de hartoperatie gehad. Dat leek eerst goed te gaan, maar na drie dagen ging het mis. Ze moest met spoed weer geopereerd worden en dat heeft ze niet gered. Ik was net onderweg naar Kribi dus kon niet bij de begrafenis zijn. Haar moeder Marie-Claire was erg aangedaan, maar haar tweelingzusje Anita leek het allemaal niet zo te beseffen. Ze had Francesca ook een tijd niet gezien omdat ze bij de buurvrouw was gedurende de tijd dat Marie-Claire in het ziekenhuis moest zijn. Na het overlijden van Francesca kreeg Marie-Claire ook nog meningitis en allemaal andere medische klachten. Nu lijkt het weer een beetje beter met haar te gaat en hopelijk kan ze binnenkort weer beginnen met het verkopen van schoenen op de markt. Veel dank aan iedereen die heeft meegeleefd en/of heeft bijgedragen op welke manier dan ook!

INFECTIEPREVENTIE

De trips naar de PHC’s (primary health carecenters) gaan ook weer beginnen, we gaan ons weer bezig houden met de infectiepreventie. Eén PHC in Kichuwi ligt erg afgelegen. Op de heenweg zijn we met motorbikes gegaan en af en toe door watertjes heen. Op de terugweg hebben we driekwart gewandeld. Ik genoot enorm van de prachtige paden en mooie uitzichten.

Wandelen door de mooie natuur

Wandelen door de mooie natuur

EN WINKELTJE’

Ik heb eigenlijk een soort winkeltje met artikelen die erg helpen bij de infectie preventie: de huishoudhandschoenen, de emmers met een kraan eraan, plastic schorten voor bevallingen, en nu ook veiligheidsbrillen voor bevallingen. Het breidt zich langzaam uit. Dit helpt de PHC’s enorm. Zij kunnen deze dingen niet kopen in de afgelegen dorpen.

Brug voor-inspectie

Brug voor-inspectie

THE RAINY SEASON

De tijd gaat hard nu. 1 oktober kom ik naar Nederland! De regenperiode is al sinds half maart aan de gang en dat betekent dat het mais al flink aan het groeien is. Mais is het belangrijkste voedsel hier in Kameroen. Ze maken er o.a. ‘fufu corn’ van. Nu al het mais mooi lang is gegroeid ziet de omgeving er weer heel anders uit. De aardappels en de bonen kunnen ook al geoogst worden.

‘GEEN STROMENDE WATER’

Hier op het LAP is al sinds ik aankwam in december geen stromend water meer (op enkele dagen na). Er wordt gelukkig door de mensen van LAP met de auto water gehaald. Nu tijdens de regenperiode hebben we wel regenwater om de wc door te spoelen en de was te doen. Ze zijn bezig om naar water te boren hier op het terrein maar de eerste poging lijkt niet gelukt. Deze week de tweede poging.

Dat was het weer voor nu! Ik hoor ook altijd graag van jullie/jou!

Ciao, Joanne