Corrie Ockhuysen – Nieuwsbrief Mei 2016

ZIDAN

ZIDAN

Queridos amigos e família,

Alweer zo’n nieuwsbrief zal je denken ☺. de vorige zit vast nog vers in het geheugen (“slechts” 8 maanden geleden).   Wat is er gebeurd  de laatste 8 maanden en wat is er gebeurd in Mozambique. Hier hebben we het nog  goed,maar in het midden van het land is er honger vanwege de droogte.  En ook hier wordt het moeilijker om verse groente te krijgen, doordat de oogst mislukt is. Doordat de dollar, de rand en de euro extreem hoog zijn, rijzen de kosten in heel Mozambique de pan uit. Daarom zijn de mensen boos en dreigen er stakingen. Een zak rijst van 25 kilo is bijna in prijs verdubbeld. En om het nog erger te maken is de laatste weken bekend geworden dat de vorige regering (en deze?) heel veel ontwikkelingsgeld hebben weggesluisd. Er wordt gezegd dat Mozambique 50 jaar nodig zal hebben om de schulden terug te betalen. Onnodig om te zeggen dat  ons land  gebed nodig heeft!

Zidan zit eindelijk op een school voor speciaal onderwijs! Na 4 jaar op en neer gelopen te hebben met zijn gebrekkige benen naar een normale school, en 3 of 4 keer de tweede klas gedaan te hebben, is hij nu op een school waar ze speciale aandacht voor hem hebben en hij geniet ervan. Nu blijkt ook dat hij eigenlijk meer kan dan ik gedacht had.

WATERPUT

WATERPUT

We krijgen onze eigen waterput. Ze hebben tot 30 meter diep geboord en water gevonden. Het water is waarschijnlijk zout, maar wel bruikbaar. We krijgen nog de uitslag van een laboratorium. Met de droogte in Mozambique, zijn we natuurlijk extra blij dat we ons eigen water zullen hebben binnenkort.

KEUKEN

KEUKEN

De gemeente in Amsterdam, God’s Embassy heeft een markt georganiseerd, en de opbrengst is voor de vernieuwing van de keuken: afzuigkap, nieuwe pannen, ketels en nog veel meer, hartelijk dank!

LEGO

LEGO

Een team uit Belgie is hier twee dagen geweest, en heeft 4 grote bakken met lego meegenomen. Elke dag vragen de kinderen erom en het is een feest om ze er mee bezig te zien.

10 jaar

Dit jaar bestaat ons centrum 10 jaar. Reden om terug te kijken. Ik ben met name God zo dankbaar voor de gezondheid van onze kinderen.  10 Jaar geleden hadden we nog zoveel meer strijd met Aids, en kinderen die overleden door Aids. En nu zijn onze kinderen zo sterk vergeleken met toen. En helemaal als ik het vergelijk met de eerste jaren dat ik in Brazilie werkte, toen er nog geen medicijnen waren, en we zo vaak kinderen verloren. Het eerste meisje, Thyatra, die nog maar 4 kilo woog toen ze naar de hemel ging. En nu hebben veel van onze kinderen een undetectible viral load, wat betekent dat er geen virus aangetoond kan worden in het bloed. Ook hebben we in deze 10 jaar nooit een tekort gehad aan medicijnen. Geen enkele dag heeft een kind geen medicijn gekregen omdat we ‘t niet hadden. Ook hebben we geen enkele maaltijd hoeven overslaan vanwege financiele problemen. God is Goed en Hij is trouw.

MACHINE-32

Deze machine gaan we vrijdag ophalen. Het is een electrische machine die stenen kan maken. Met behulp van dit apparaat gaan we stenen maken voor onze kerk in Chinonanquila, het meisjeshuis, en, afhankelijk van onze portemonnee, ook de muur ophogen, een huisje voor een bakkerij bouwen, etc. Maar het belangrijkste doel ervan is dat jongens als Hipolito, Colacio en anderen gaan meewerken en zo skills leren waar ze wat mee kunnen voor hun toekomst.

Opnieuw hartelijk dank voor elke vorm van betrokkenheid bij ons werk!

Corrie en 

IMG_3873-small-34