Thuis is Mumbai // Ondernemen // Grote dromen // Kleine stapjes // Onbekend terrein

653571dc-4c7d-4815-bdb4-61d5d1486c5fHet begin van ZANA

ZANA is begonnen en het voelt goed! Vanaf de dag dat ik terugkwam in Mumbai om ZANA op te zetten is het geen moment saai geweest. Ik heb verrassend veel mogelijkheden gehad om te netwerken met verschillende sociale ondernemingen, NGO’s en opvangtehuizen. Dat is mooi, want ik zal hun hulp in de toekomst hard nodig hebben als ZANA in omvang toeneemt. Mijn dagen slijt ik met werken aan de eerste ZANA-collectie en netwerken met potentiële partners. Regelmatig struin ik door de overvolle marktstraten van Mumbai op zoek naar stoffen, draad, kant, ritsen, knopen en allerlei andere materialen. Ik kan niet wachten tot we het punt hebben bereikt waar we kunnen werken met vaste leveranciers zodat alle inkoop een stuk makkelijker wordt.

d304b1a2-1beb-4c47-92e7-aded92193b8f

Inmiddels heb ik één dame fulltime in dienst, ze is een kundig naaister en ze heeft ook ervaring met het geven van naailessen aan kansarme vrouwen. We werken samen aan de eerste collectie van ZANA en binnenkort beginnen we met een trainingsprogramma in één van de opvangtehuizen. Het doel van ZANA is nog steeds om een naaiatelier op te zetten waar meisjes en vrouwen kunnen werken die gered zijn uit de prostitutie, maar naast het openen van een eigen werkplaats wil ik ook onderzoeken wat we kunnen betekenen voor meisjes die de opvangtehuizen niet kunnen of mogen verlaten om te werken. Er zijn bijvoorbeeld veel meisjes die vanuit Nepal of Bangladesh het land in gesmokkeld worden voor prostitutie. Nadat zij gered zijn mogen ze het opvangtehuis vaak niet verlaten omdat ze geen papieren hebben. Het kan soms 1 – 3 jaar duren voordat zij weer teruggestuurd worden naar hun thuisland, al die tijd zitten ze in het opvangtehuis met niets om handen.

Het past helemaal in de visie van ZANA om ook voor deze meiden iets te betekenen. De meeste opvangtehuizen hebben wel een aantal naaimachines tot hun beschikking waarop ZANA-producten gemaakt kunnen worden. Hierdoor hoeven ze de deur niet uit maar kunnen ze toch iets leren én verdienen. Het is voor ZANA logistiek gezien een grote(re) uitdaging maar het zou voor deze meiden een waardevolle ervaring zijn die bovendien hun kans op een baan in hun thuisland vergroot.

25abac3c-3c85-45b7-906b-cecdb0db5ea5

Support nodig!

ZANA is een zogenaamde lean start-up. Dat betekent dat ik klein begin met beperkte financiële risico’s, maar zodra ik heb bewezen dat er een markt is voor ZANA-producten, dan moet het bedrijf snel groeien. Desalniettemin heb ik voor het eerste 1,5 jaar zo’n €30.000,- nodig. Met name voor het aanschaffen van naaimachines, opzetten van een webshop, salaris voor de dames en mijn eigen onderhoud. Op dit moment ben ik halverwege!! Ik wil iedereen bedanken die heeft bijgedragen maar er is dus ook nog een lange weg te gaan! Op mijn website en onderaan deze nieuwsbrief kun je lezen hoe je ZANA financieel kan ondersteunen. Mocht je interesse hebben om het hele businessplan in te zien, neem dan even contact met mij op!

Eind maart ben ik weer even in het land om een nieuw visum aan te vragen, wie weet tot dan!