Joanne in Kameroen – December 2015

Page-1-Image-1Hoi!

Groeten uit Kameroen! En ‘proost’ op een mooi nieuw hoopvol 2016!
Op 30 november ben ik weer naar Kameroen vertrokken, na bijna een half jaar in Nederland geweest te zijn. Het is nu hoogste tijd voor een update.

Mijn tijd in Nederland

Mijn terugkomst in Nederland was anders dan ik gedacht had. De overgang van Kameroen terug naar Nederland was erg groot en heb ik als best heftig ervaren. Je denkt in je eigen land in het bekende terug te komen maar alles was opeens anders. Later hoorde ik dat ik een zogeheten ‘reverse culture shock’ heb meegemaakt. Dat blijkt wel normaal te zijn maar het heeft eigenlijk best een hele tijd geduurd voordat ik weer gewend was in mijn bekende stad Amsterdam en mijn eigen appartement. Een lied wat me erdoorheen gesleept heeft in die fase is: ‘Still my soul be still’.
Uiteindelijk is het goed gekomen maar het was niet makkelijk. Ik was enorm blij dat ik tijd kon doorbrengen met familie en vriend(inn)en en om weer in Oase, mijn kerk in Amsterdam, te zijn. Wat ook heel belangrijk voor mij was is de ontmoetingen met het gebedsteam wat het hele jaar voor me gebeden heeft!
Tijdens dat half jaar in Nederland kon ik tijdelijk aan de gang als wijkverpleegkundige bij mijn oude werk Buurtzorg. Het was zo fijn om mijn collega’s en patiënten weer te zien. Ik ben enorm dankbaar dat dit mogelijk was. Het was belangrijk voor mijn eigen regelmaat, de sociale contacten maar ook om geld te verdienen om in NL te kunnen leven. Het mes sneed aan twee kanten want ik heb het team uit de brand kunnen helpen ivm zieken en vakanties.

Mijn huis in Amsterdam

Het is nog steeds niet rond met mijn huis in Amsterdam. Het is een erg ingewikkeld verhaal. Per 1 februari moet ik echt mijn appartement gaan verhuren en ik wil van de hypotheekverstrekker graag officiële toestemming krijgen om te verhuren. Huurders vinden is geen probleem, maar de toestemming van de hypotheekverstrekker bleek opeens anders geregeld en is erg complex. Als het niet lukt om alles rond te krijgen voor 1 februari zie ik geen andere optie dan terug te komen. Ik kan hier niet leven als ik wel mijn hypotheek moet betalen en geen huur ontvang. Ik ben erg dankbaar voor Monique, mijn schoonzus, die het op zich genomen heeft hier achteraan te zitten en te coördineren. Ook al kost het haar ook behoorlijk wat tijd en energie.

Dwell en Tyra

Dwell en Tyra

Terug in Kameroen

Eenmaal op Kameroense bodem gleed alle stress van me af en voelde ik me echt weer thuis! Ik heb hier contacten en ik ken de wegen om alleen te reizen, ook begrijp ik de  prijzen en weet ik nu hoe ik geld kan halen.

Om weer in Banso aan te komen was super en ik vond het geweldig om Dwell en Solange weer te zien, Tyra, en Marie Claire met haar tweeling Francesca en Anita. Francesca is nog steeds niet geopereerd, maar dit is nog wel het plan. Er is ontdekt dat Francesca ook sikkelcelanemie heeft en het geld voor de operatie staat vast bij het ziekenhuis.

Ik met twee nurses

Ik met twee nurses

Weer aan de slag bij LAP

Hier op LAP ben ik weer aan de slag. Ik ga door met de infectiepreventie samen met Fieldsupervisor Peter Sakah. Ook zal ik helpen om een manual te maken voor de wellnessclub voor kinderen. Samen met Peter Sakah ga ik ook consultaties doen in de village healthcenters tijdens zijn bezoeken van supervisie.

Luisteren naar de stem van God

Er is iets nieuws: ik ben gevraagd door Jonas uit Kribi (een stad aan de kust van Kameroen) om in mei 2016 een week les te komen geven in de DTS (discipelschaps-trainingschool) van YWAM (een zendingsorganisatie).
Ik moest er eerst heel hard om lachen toen ik zijn vraag las. Ik??? Lesgeven? Een week lang?? Ik ben gaan bidden en God heeft me zeker bevestigd om het te gaan doen. Op meerdere manieren! Het onderwerp waarover ik les zal geven is: ‘Luisteren naar de stem van God’. En ook al is het nog ver weg, ik begin nu al met voorbereiden. Dat is echt wel uitstappen in geloof: ‘not by might, not by power, but by my spirit’ (zechariah 4:6). En nog even ter toevoeging: ik bij LAP om toestemming gevraagd om dit te mogen doen en het is OK!

En wat wil je ook: Ik had God gevraagd om uitdagingen dit nieuwe jaar. En Hij is niet doof…

Hartelijke groeten,
Joanne

Als je vragen, bedenkingen opmerkingen of tips hebt (op wat voor vlak dan ook) vraag/zeg het gerust!