Joanne in Banso, Kameroen, mei 2015

HOI ALLEMAAL,

Dit is alweer nieuwsbrief nummer 4 uit Kameroen! Nog ruim een maand en ik kom naar Nederland!

MIJN ROL

Ik merk nu dat alles duidelijker is nu. Mijn rol is in de infectiepreventie. Dat is een vast omschreven taak wat ik samen doe met Peter Sakah. (een fieldsupervisor). We gaan naar de verschillende healthcenters toe en checken dan hoe het gaat qua infectiepreventie en geven vervolgens advies. Daarnaast geven we ook af en toe lessen over infectiepreventie hier op LAP. Zelfs het lesgeven begin ik leuk te vinden 🙂 dat had ik nooit gedacht. Ik kom meer in het onderwerp en dat helpt!

GOD IS MET MIJ

Verder gaat het gewoon hoe God het leidt 🙂 Ik help Dwell als ik kan in zijn drugstore. Hij beheert de medicatie hier op LAP. Ik kijk ook altijd naar de medicatie in de healthcenters en ik hou de houdbaarheidsdatum in de gaten en ik stel daar vragen over.

Verder werkt God ook écht door contacten heen. Ik ben gewoon mezelf en ik moest bij iemand enorm mijn grenzen aangeven, dat kon het einde betekenen van dat contact of juist een verdieping geven. En het werd gelukkig het laatste. Hij waardeerde het enorm… Pff.., maar dat vind ik dan wel heel spannend!

DÉ BRUILOFT

Dwell en Solange zijn pas getrouwd en ik vond het erg leuk om mee te denken in de voorbereiding van de trouwdag. Dwell zong ook een lied voor Solange op de bruiloft. Dat was echt geweldig!

FUNDRAISE VOOR FRANCESCA

De fundraise-actie voor de hartoperatie van de driejarige Francesca gaat erg goed! Het is natuurlijk best een heel bedrag: ik probeer nu €3600,- bij elkaar te krijgen. Ik dacht: gewoon maar beginnen met communiceren en zien hoe het gaat! En er reageerden zelfs ook veel onbekende mensen op mijn oproep! We hebben al veel binnen gekregen maar we hebben nog 944 €,- nodig om de volledige operatie te kunnen betalen. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de operatie plaats vindt omdat ze eerst nog moet aansterken. Maar het gaat de goede kant op wat dat betreft.

HET LEVEN HIER….

De financiële nood en tekorten van de mensen hier in Kameroen vind ik best moeilijk om mee om te gaan. De lonen zijn namelijk erg laag. Om een voorbeeld te noemen: ik hoorde pas van een man dat hij al drie jaar zijn bromfiets/motor rijbewijs niet verlengd heeft omdat dat teveel kost (30 euro). Hij verkiest eten/schoolgeld voor zijn kinderen boven dat van zijn bromfiets/motor rijbewijs. Dit betekent dat hij erg goed moet uitkijken voor de politie om bijvoorbeeld geen bon te krijgen (en wat smeergeld ook, want de politie is erg corrupt hier) En dat pleit ook voor deze man; ja hij moet prioriteiten stellen…

IK KOM NAAR NEDERLAND!

Het is een raar idee om terug te gaan naar Nederland… Het leven is zo enorm anders! Maar ik kijk er erg naar uit om veel mensen weer te zien! Ik ga ook weer even kort bij buurtzorg werken om een beetje bij te blijven en de cliënten en collega’s weer te zien! Ik ben van half juni tot eind augustus in Nederland. Dan ga ik weer terug naar Kameroen ! Ik heb het idee dat ‘het Kameroen-avontuur’ nog maar net

begonnen is… maar ik ben hier alweer bijna een jaar!

Lieve groet, Joanne