Joanne in Kameroen, februari 2015

HOI ALLEMAAL!

Dit is alweer mijn derde nieuwsbrief vanuit Kameroen. De tijd vliegt! Dank voor al jullie mails, facebookberichten, telefoontjes, whatsappjes en giften, praktische zaken en het bidden!

Het blijft toch een soort wonder dat ik hier kan zijn. Pas dacht ik: wat doe ik hier nu? Soms is het allemaal niet zo duidelijk wat mijn taken eigenlijk zijn. Patiëntenzorg in het AMC of werken bij de buurtzorg was heel erg concreet en duidelijk. Al had je daar natuurlijk ook uitdagingen. Hier doe ik geen directe patiëntenzorg en is mijn functie niet vastomlijnd. Ik heb het idee dat God zegt dat Hij me stap voor stap Zijn plan voor mij wil laten zien. Al zou ik het soms sneller willen of alvast het grotere plaatje willen zien….

VRIENDSCHAPPEN

Er zijn inmiddels een aantal contacten ontstaan en sommige zijn gegroeid tot bijzondere vriendschappen. Dat doet me echt goed en ik ben er heel dankbaar voor. Een aantal lieve mensen in mijn leven hier; Jenny (woont in Douala), Dwell (hij noemt me his mother and friend), Tyra (zij noemt me mum), Elsie (kan ik altijd overnachten als ik in Bamenda ben), Julie (een arts hier in het ziekenhuis). Veel mensen van LAP; fieldsupervisor Elkana, en Vivian die de boodschappen doet… Esther Mercy en Joan: dit zijn de mensen van BBH (het ziekenhuis) van het palliative careteam.

REIZEN IN KAMEROEN

Met kerst ben ik naar Kribi gegaan en dat was een hele onderneming! Ik moest drie dagen reizen, heen en terug, maar het was absoluut de moeite waard. Het is een mooie plek! Het was er een stuk warmer dan hier, het ligt aan de zee en ik heb zelfs gezwommen! Het was erg leuk om Jonas en Rebecca weer te zien en hun kinderen Paolo en Claire. Ik heb een hele leuke klik met ze, maar Frans spreken is nog steeds wel een uitdaging.

MIJN WERK

Ik ben dankbaar voor de samenwerking met de fieldsupervisor, Peter. Hij is een trainer in infectiepreventie. Ik vind het echt fijn om in een team te werken. We zijn nu 2 keer naar in totaal 5 Village Healthcenters geweest om een checklist af te nemen voor infectiepreventie. Tegelijkertijd doen we ook aanbevelingen. Dit is heel nuttig en erg leuk om te doen!

Links twee Village Healthworkers en rechts Peter (trainer).

Ik heb ook geholpen met een halve dag van gebed met het thema : ‘luisteren naar Gods stem’. In de bijbel staat dat Jezus zegt: ‘Mijn schapen horen mijn stem…’ En Hij is gisteren, vandaag en morgen dezelfde dus dat geldt nogsteeds. Hij spreekt, soms met een zachte stem, soms door de bijbel heen, soms door anderen heen, soms door een beeld of een droom. Iedereen zit ook weer anders in elkaar. Als je gelooft dat Hij spreekt en echt van je houdt ga je ook luisteren :-)…

Daarnaast help ik ook mensen van LAP. Ik help met praktische dingen zoals oa. het kantoor van de administrator op orde krijgen, beetje opruimen, en ik help Dwell door mee te denken over zijn ‘drugstore’. Hij levert medicatie aan de fieldsupervisors en enkele PHC –nurses. Daarnaast vind ik het echt erg leuk om een relatie op te bouwen met al deze mensen. Op het moment heb ik nog niet helemaal helder wat ik kan doen voor de palliatieve zorg. De Village Healthworkers zullen moeten doorverwijzen, want zij zijn niet degenen die die zorg kunnen leveren…

De kunst is om ‘humble’ te blijven en om dingen niet vanuit eigen kracht te doen: ‘Not by might, not by power, but by His spirit!’

Hartelijke groet vanuit Kameroen,
Joanne

Ik heb pas een kip gekocht. Dwell heeft de kip geslacht (maar hier is de kip nog levend) 🙂