Renske’s Update, september 2014

Lieve Vrienden,

De tijd gaat snel—maar soms ook heel langzaam, dat heb ik de afgelopen maanden ervaren. Aan de ene kant ben ik erg druk met werkzaamheden, ons gezin en kerk en verveel ik me eigenlijk nooit, aan de andere kant voel ik me vaak in de ‘wachtkamer’ gezet.

Familie omstandigheden
Mijn ouders zouden ons in juli / augustus komen bezoeken, maar dat is helaas niet doorgegaan. Joel (mijn broer) en Hanneke zijn zwanger van hun derde kindje en die zwangerschap had nogal wat medische complicaties. Mijn ouders hebben toen besloten liever dichtbij in Nederland te blijven, zodat zij ook konden helpen met de zorg voor hun andere kleinkinderen. We hopen mijn ouders rondom kerst te zien – maar het was niet makkelijk voor mij en de kinderen om familie langer te moeten missen. Ook was en is het lastig zoverweg te zijn van Joel & Hanneke in deze spannende tijd – hun lieve meisje is vorige week geboren. Welkom lieve Livy!

Mijn nieuwe visum laat nog altijd op zich wachten (al 6 maanden) en dat betekend dat als ik nu Zuid-Afrika uit zal gaan ik niet meer terug mag voor 1-5 jaar! Dat risico kan en wil ik niet lopen. Dit is het gevolg van een nieuwe immigratiewet. Een heel vervelend gevoel om zo vast te zitten. Hierdoor kon ik ook niet naar terug naar Nederland toen mijn oma (mijn moeder’s moeder) vorige maand overleed na een lang ziekbed. Erg lastig om er niet bij te kunnen zijn.

Ook Steve’s oma is vorige maand overleden na een hard achteruit te zijn gegaan het afgelopen half jaar.

Ons gezin
In mijn vorige nieuwsbrief schreef ik dat Thomas was begonnen met twee ochtendjes spelen op school. Maar na een maand hebben we dat gestopt. Hij vond het niet leuk om te gaan en werd erg emotioneel / onzeker. Nu is hij weer thuis met Patience onze nanny. Hij gaat vaak met mij mee naar het postkantoor of even wat halen / brengen en van die uitjes geniet hij. We kijken in januari wel weer of hij er dan aan toe is. Thomas is ook veel ziek geweest de afgelopen twee maanden – veel benauwd en hoesten. Nu is hij sinds een week of twee aan astma medicatie en gaat het beter.

Toch apart om te merken hoe je kinderen zo anders kunnen zijn. Elizabeth vond school geweldig toen ze twee was. En hoewel ze maar drie ochtenden naar school van mij hoeft nu, wil ze meestal een vierde ochtend ook gaan! Elizabeth vierde deze week alweer haar 4e verjaardag… Voor volgend jaar zijn we erg blij dat ze is toegelaten op een klein kleuterschooltje 1.5 km van ons huis. Ze zal daar twee jaar blijven en dan naar groep 3 (grade 1 hier) gaan op een basis school in de buurt.

Nappy business
In mijn vorige nieuwsbrief schreef ik ook al over mijn nieuwe bedrijfje waarin ik stoffen luiers verkocht. Het doel is tweeledig; in de toekomst aanvullend inkomen voor ons gezin (aangezien goede scholing voor de kids hier duur is) en ten tweede een inkomen voor een aantal Afrikaanse vrouwen. Dat proces gaat langzamer dan ik zou willen! Aan de andere kant kan ik echt zeggen dat God’s zegen erop heeft gerust! Mijn website babycastle.co.za genereert een goed aantal bestellingen per maand. Dit betekend dat ik mijn eerste investering inmiddels heb terugverdiend en nu een tweede bestelling vanuit China onderweg is. Het doel is om eerst een financieel reserve voor voorraad te verdienen, en hopelijk uiteindelijk rond de € 250 extra inkomsten per maand te verdienen.

Soul Action werk
In Juli heb ik de coachingstrajecten bij twee organisaties afgesloten en geevalueerd. Een van die organisaties verkeert in financieel zwaar water, dus heb ik aangeboden de kosten voor verdere coaching voor mijn rekening te nemen (normaal betalen de organisaties mijn print en benzine kosten). Ik coach Zanele, de general manager, i.i.g. tot het einde van dit jaar. De andere organisatie kampt met interne personeelsproblemen en conflicten. Ik heb volgende week een afspraak daar om verder te praten over hoe ik hun door coaching hierbij kan helpen in de komende maanden.

Inmiddels is de NPO KNOW HOW cursus van start gegaan. Dit is een serie van vier dagen, een dag per maand. Elke dag heeft een ander onderwerp: Facilitatie, Bestuur, Fondsenwerving en ‘Enterprice Development’. De eerste twee dagen hebben we inmiddels gehad en waren een succes. Ik vind het altijd weer een leuke uitdaging om verschillende experts op die gebieden samen te brengen en samen met hun een goede leerervaring neer te zetten voor de mensen in ons netwerk.

Op het moment ben ik ook bezig een cursus als LifeCoach via het NeuroLeadership Institute af te ronden om me verder op dit gebied te bekwamen. Deze cursus is erg intensief – maar interessant! Soul Action heeft 2/3 van de kosten voor haar rekening genomen – een echte zegen!

Gebedspunten:

  • Thomas’ gezondheid
  • BabyCastle’s groei en nieuwe afrikaanse vrouwen met visie voor dit product.
  • De NPO Know How cursus de komende twee maanden

Liefs, Renske & Steve Elizabeth & Thomas