Renske’s Update, Februari 2014

Lieve vrienden,

Het jaar is weer begonnen! Na een fijne vakantie thuis van een aantal weken had ik zeker weer zin en energie om aan de slag te gaan.

Vakantie

We hebben een gezellige kerst gehad met Steve’s familie, genoten van het mooie weer, en hebben regelmatig gezwommen en zijn naar het strand geweest. Wanneer we naar het strand gingen dan zaten we al om 06.30 uur ’s ochtends in de auto. De kinderen in hun pyama met een fles melk en dan op naar het strand tot een uurtje of 10, want dan wordt het te heet en te druk tijdens de vakantie periode. Steve heeft een aantal keer gevist – en dus konden we genieten van verse vis ’s avonds! Een hoogtepunt voor de kinderen was een treinreisje met een oude stoomtrein.

Goede voornemens

Zoals ik al schreef in mijn vorige nieuwsbrief was ik van plan om dit jaar wat ‘rustiger’ aan te doen. Me meer te richten op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dit houdt in dat me echt probeer te houden aan mijn zelf-opgelegde grenzen: niet meer dan twee trainingen per week. Want dan houdt ik tijd over voor voorbereiding, vergaderingen, evaluatie en de ontwikkeling van nieuwe dingen. ’t Was in het begin even wennen om zo streng te zijn, maar ik merk dat het zijn vruchten begint af te werpen en ik wat meer ruimte in mezelf vindt om creatief over dingen na te denken.

Coaching

Ik merkte vorig jaar dat individuele coaching van mensen mij veel voldoening geeft en ben zeer dankbaar dat ik hier bij Ethembeni verder mee kan gaan. We zitten nu in het voortraject waarin we 4-6 mensen selecteren en onderwerpen identificeren. Ook bij Lungisani Indlela (daar werkte ik vroeger in het creche project) coach ik twee leiders sinds kort; Zama & Zanele. Dat is wel een uitdaging omdat ik de mensen en de organisatie heel goed ken, en je daar je objectiviteit een beetje in moet bewaken. Bid alsjeblieft dat ik deze leiders kan helpen bij het maken van goede keuzes voor hun eigen leven en hun organisaties en projecten.

Project Management

Vanaf begin maart start weer een Project Management Cursus. Dit keer in een nieuw jasje… het resultaat van meer tijd voor voorbereiding en planning! De cursisten zullen eerst in maart drie keer een ochtend bij elkaar komen en een stukje theorie leren, en dit proberen toe te passen op een project plan voor hun eigen organisatie. In April zal ik persoonlijk elke cursist bezoeken en een coachingsgesprek van 1.5 uur met hun hebben. Van de cursisten wordt ook verwacht dat zij een project van een andere cursist bezoeken in april om te leren over hoe dat project wordt geleid. In Mei komen we weer drie keer samen om nog wat meer theorie te leren, ervaringen over de project bezoeken te delen en uiteindelijk om tot een reeks best practices te komen in project management voor hun eigen non-profit organisaties. Op dit moment heb ik 6 opgaven; we hebben er nog 4 meer nodig – dus bidt aub dat deze mensen zich snel zullen opgeven!

De toekomst van Zuid-Afrika ligt in ontwikkelde en getrainde lokale bevolking met een bewogen hart, die zich dienstbaar willen stellen voor een betere toekomst van Zuid-Afrika. Veel lokale organisaties worden geleid door goed-bedoelende mensen, voornamelijk vrouwen, met God’s hart voor de armen, weduwen en wezen, maar zonder de nodige vaardigheden en kunde. Mijn missie is om lokale leiders te trainen en coachen zodat zij zich ontwikkelen tot goede leiders in hun gemeenschap en de armen effectief kunnen dienen. 

Integral Mission Conference (14/15 maart)

Als Soul Action organiseren we sinds een aantal jaar de Integral Mission Conference. Deze conferentie is voornamelijk voor mensen die werken in zending / ontwikkelingswerk in Zuid-Afrika. Het is een tijd om nieuwe dingen van God te leren, te reflecteren, bemoedigd te worden en geinspireerd verder te kunnen gaan. Dit jaar is het thema ‘A just life’ (Ned. Vert: Een recht-vaardig leven). Ik ben betrokken bij het faciliteren van verschillende workshops waarin deelnemers verder kunnen discussieren over de onderwerpen uit de plenaire sessies.

Thandeka: Sponsors gezocht!

Thandeka is de 22-jarige dochter van Patience, die ons al jaren thuis helpt met de opvang van Thomas en Elizabeth. Thandeka heeft de wens om lerares te worden en is in Januari begonnen met scholing hiervoor. Het was een stap in geloof voor haar en Patience. Het gaat om een twee-jarige opleiding tot klasse-assistent / of lerares van een creche. Daarna wil ze graag nog twee jaar verder om volwaardig lerares op een basisschool te worden. Thandeka krijgt wat maandelijkse ondersteunding hiervoor van Nederlandse vrienden. Maar zou nog wel één of twee maandelijkse sponsors kunnen gebruiken! Daarnaast heeft ze een tweedehands laptop nodig voor haar studie. Op het moment gaan eurootjes heel ver in Zuid -Afrikaanse Randen – dus elk klein beetje helpt. Investeer in een gezonde toekomst, voor Thandeka en haar familie! Je kunt een gift overmaken naar St. Equipe (gegevens hieronder) o.v.v. Laptop Thandeka of Studie Thandeka (voor maandelijkse giften). ps. Stuur me even een mailtje als je geld overmaakt voor Thandeka…

Tot zo ver maar weer… De volgende keer zal ik wat schrijven over een nieuw projectje dat ik aan het ontwikkelen ben!

Liefs, Renske