Update 28 – November 2012 – Zeven jaar in Zuid-Afrika!

Op 29 october stond ik even stil bij het feit dat ik nu al zeven jaar in Zuid-Afrika woon. Ik weet nog dat ik naar Zuid-Afrika vloog en me voelde alsof ik net tien begrafenissen had bijgewoond. Zo moeilijk was het afscheid en maanden lang bleven de tranen komen bij de gedachte aan thuis. Inmiddels is dat wel veranderd, Zuid- Afrika voelt nu als ‘thuis’, gelukkig maar!

Zeven jaar is een mooi jubileum, een moment waarop terugblikken hopelijk even mag… [incl. foto’s uit oude nieuwsbrieven]
October 2005 ging ik naar Zuid-Afrika om te netwerken voor SoulintheCity Durban, een evenement waar jongelui vanuit de hele wereld door Soul Survivor naar Durban werden gebracht in juli 2009 om daar over een periode van twee weken God te dienen door naar de armen van deze stad uit te reiken. Dat netwerk waar ik een begin mee mocht maken is nu uitgegroeid tot een zelfstandige Zuid-Afrikaanse organisatie Soul Action waar meer dan 100 lokale non- profit organisaties die werken onder de armen in Durban bij betrokken zijn. Bijzonder om de vruchten te mogen zien en nu ook zelf te ervaren wanneer ik trainingen verzorg voor organisaties in het Soul Action netwerk.

In October 2005 ontmoette ik Steve, we waren het eerste jaar vrienden en een jaar later ‘officieel’ een stel! Door hem werd Zuid-Afrika nog meer thuis…

Vanaf januari 2007 ging ik werken bij Indlela, wat later Lungisani Indlela werd. Een tijd van hard werken, veel leren over de Zulu-cultuur, lokale vriendschappen bouwen en ervaring opdoen in ‘community development’. Binnen Lungisani Indlela richtte ik me op een Creche Development Project en volwassen onderwijs. In 2011 raakte de organisatie in financieel zwaar water en was ik een van de 15 mensen die moest vertrekken. Lungisani bestaat nog steeds, maar in afgeslankte vorm en doet nog steeds werk in de Amaoti gemeenschap. Het Creche Development Project waar ik me al die jaren voor ingezet had werd overgenomen door moeder organisatie Indlela (inmiddels met een nieuwe naam Domino Foundation)., dat project groeit nog steeds en creche leraressen krijgen nog steeds training en de kinderen dagelijks te eten.

In September 2007 verloofden Steve en ik ons en we trouwden in Maart 2008. Twee geweldige trouwerijen, eentje in Harderwijk en eentje in Durban! Na 2.5 jaar werd ons gebed voor een gezinnetje verhoord; 22 September 2010 werd Elizabeth geboren. Thomas maakte ons gezinnetje compleet op 1 Juni 2012!

Vanaf 2011 ervaarde ik ook dat ik me juist op het trainen & coachen van lokale leiders moest gaan richten. Samen met mijn thuisfront commissie gingen we aan de slag om hier fondsen voor te werven, zodat ik trainingen min of meer gratis kon aanbieden aan organisaties die onder de armen werken. Dankzij de financiele steun van vrienden en familie kon ik dit gaan doen.
Vanaf Juni 2011 heb ik me aangesloten bij het team dat het SoulAction netwerk leidt. Samen geven we vorm aan de activiteiten als netwerk en ik richt me in het bijzonder op het geven van trainingen en coaching op het gebied van leiderschap, mentoring en project management en wie weet komen er nog meer onderwerpen bij in de toekomst… Ik ben zo dankbaar dat ik me kan focussen op mijn passie – het trainen van lokale leiders!

Zeven jaar op net iets meer dan een pagina…. Dankbaar ben ik voor alle ervaringen, mensen die ik heb mogen leren kennen, kinderen die ik heb kunnen helpen, leiders die ik heb mogen trainen, een land waar ik van ben gaan houden en een gezin wat me is gegeven. Wat een rijkdom… 

Nog even een update qua Training & Coaching …
Mentoring Journey– In oktober gingen alle mentoren en hun mentorees twee dagen samen weg. Deze twee dagen waren een uitdaging op z’n zachts gezegd! Ik zou een gedeelte van het programma invullen, maar twee dagen van te voren bleek dat alle andere activiteiten in het water waren gevallen. Ik was de enige activiteit! Snel aanpassen dus en meer materiaal maken. Daar aangekomen bleken zeker 75% van de mentorees onder de 21 jaar oud te zijn. Veel jonger dan de bedoeling was …. weer aanpassen dus! En de leider zei elke keer tegen me. Ik moet even naar kantoor, ben over half uurtje weer terug … niet dus. Stond ik alleen voor 35 mensen die ik  nauwelijks kende! Lastig hoor… maar toch kon ik zien hoe God de tijd gebruikte om te spreken over visie, dromen en doelstellingen. Mijn hoop is dat deze jonge mensen zullen vasthouden aan hun visie en dromen en ondanks hun moeilijke omstandigheden stappen durven te zetten om hier naartoe te werken.

Project Management – Deze cursus was overvol! Dus heb ik zo’n 10 mensen moeten teleurstellen, zij zijn in januari 2013 aan de beurt. De cursus gaat erg goed en mensen zijn super enthousiast. Hieronder wat leuke quotes van de deelnemers; twee organisaties hadden uit hunzelf naar SoulAction geemaild – hopelijk is het Engels geen probleem.

Dean Groenink from Feed the Babies:

“It is worth mentioning our appreciation for the fantastic course that you guys are running for our staff at the moment. They are really excited about the added skill set that they have already been able to implement after only three lectures. Well done to you guys for arranging this; and of course for being able to do it for us at an absolute fraction of the normal cost of such a detailed Project Management course.”

Buck Davy from KwaCare:

“Renske has run the training with great excellence! The course material was well put together and of sound content, whilst the lectures were well presented with solid insight and appropriate practical examples. Her obvious experience in this field played a great role in the successful delivery of the course. I have no doubt that everyone who attended the course would agree with me. ”

Volgende keer zal ik weer wat meer gezinsnieuws in mijn Update geven.

Liefs,
Renske