Corrie Ockhuysen, september 2012

Queridos amigos e família,

Vanuit de Ngwenya lodge in Komatipoort ( Zuid Afrika) deze fotos,  van het uitzicht en de dieren in mijn tuin, zoals de reuze hagedis, van minstens één meter twintig.  Een paar dagen heerlijk ertussenuit.  Het werd me aangeboden door de Zuid Afrikaanse kerk in Matola. Het is prachtig en zóóóó  stil. Bovendien grenst het aan Kruger wildpark, dus heb ik met een verrekijker al olifanten, neushoorns en buffels gezien.

Een hoogtepunt van de afgelopen tijd was de operatie van Hypolito.  Het was al jaren zijn grootste wens en gebed dat  het gat in zijn wang gedicht zou worden. Dit gat, ter grootte van een euro, was het resultaat van jarenlange verwaarlozing  en ondervoeding, toen Hypolito bij zijn stiefmoeder woonde. (Uiteindelijk sloot zij hem op in een kamer, zonder eten en drinken, waardoor hij in coma in het ziekenhuis belandde.)  Maar Hypolito is inmiddels  uitgroeid tot een bidder en strijder, en ziet dit zelf ook als een overwinning dat  de operatie geslaagd is.

Bij Albertina, een jonge moeder van onze gemeente, wonen inmiddels een paar oudere meiden van ons huis. Een zwanger meisje, dat door haar familie weggestuurd was, trok ook bij haar in, en heeft nu een baby. Zo kwam ook Zacarias, 16 jaar, aanwaaien en woont nu bij Pastor Genito. Officieel geen kinderen van ons project, maar ze horen wel bij de familie en hebben tenminste een onderkomen. Amina woont nu in een huurhuisje en heeft Emily, 6 jaar, onder haar hoede genomen, Ze wil haar adopteren in de toekomst. Al met al blijven we groeien en de pannen worden groter en voller, en het aantal medwerkers groeit hierdoor ook.  Amina is inmiddels officieel, met een werkcontract, juf van de kleuterschool.  Adelto, die evenals Amina zelf opgegroeid is in Centra van Iris Ministries, heeft na veel jaren van vallen en opstaan nu ook een werkcontract als groepsleider. Het gaat nog niet altijd vlekkeloos, maar aan de andere kant is het zo’n getuigenis van Gods werk in hun levens. En beiden hebben zoveel potentiëel.

Stefania onze nieuwste aanwinst, kwam  een paar maanden geleden met resistente malaria, bloedarmoede, en HIV, maar veranderde al snel in dit prachtige meisje. Ze is gek op mijn poes. Haar zusje van drie, Isabel, ligt nu in het ziekenhuis, met dezelfde verschijnselen. Als ze ontslag heeft uit het ziekenhuis komt  ze ook bij ons, omdat de vader, een jongen nog, geen verantwoordelijkheid neemt, en de kinderen vaak achterlaat bij  een nichtje, dat  nog minder zorg voor ze heeft.  De moeder is een jaar geleden overleden. Het huisje waar ze woonden heeft geen deur, en hangt behoorlijk scheef naar één kant

Cristina, 12 jaar, het zusje van Debora en halfzus van Isaura, woont nu ook bij ons, vanwege de onhoudbare situatie thuis. Ze is Heleninha’s vriendin, en slaapt samen met Beatriz bijna altijd in ons huisje.
Waarschijnlijk komen er in het grote huis ook nog één of twee meisjes bij, met Aids en tuberculose, die door hun familie verstoten zijn.

Kinderdag (1 juni) was een groot feest, bijna alles georganiseerd en gekregen van buitenaf, temeer een geschenk omdat onze financiële situatie nog steeds veel te wensen overlaat. Het was een regelrecht wonder dat er van alles genoeg was, want we hadden gerekend op ongeveer 150 kinderen, maar er waren er meer dan 250. Allemaal kinderen uit de buurt die afkwamen op taart, feest en cadeautjes. Zo  was er een wonderbaarlijke vermenigvuldiging van cadeautjes voor de meer dan 140 meisjes.

Met Dircio gaat het goed, al zal hij het zelf misschien nooit kunnen zeggen. Er komt misschien een Zwitserse vrijwilligster een paar maanden, om specifiek met hem te werken.

Het nieuwe jongenshuis wordt inmiddels volop gebruikt. Er wonen 10 jongens met een groepsleider. Het was speciaal om te zien hoe alles bij elkaar kwam, en het is echt een leuke plek geworden voor de boys. Hypolito en Benedito die hiervoor bij pastor Genito woonden in een huurhuis, lieten het daar voor gezien en zijn ook ingetrokken in het jongenshuis.   Nu is onze droom natuurlijk een meisjeshuis….

Gebedspunten, zijn er weer genoeg. Bid met ons mee voor:

  • Meer hulp van westerse zendelingen
  • Onze financiële situatie
  • Het geestelijke leven van de oudere kinderen, dat ze verdiept zullen worden in hun relatie met God en meer gemotiveerd zullen worden om hun geloof uit te dragen (outreaches)
  • Voor Mama Helena, onze voorganger: haar ex maakt haar het leven nog steeds zuur, bedreigt haar voortdurend. Ze heeft inmiddels een stuk grond gekocht hier dichtbij in Chinonanquila, en zal dus dichter bij ons en de gemeentes komen te wonen.
  • Onze auto, die wat begint tegen te sputteren
  • Een meisjeshuis
  • Een huis voor bezoekers / short termers
  • Mogelijkheden om iets  te doen om in ons eigen onderhoud te voorzien (groententuin ofzo)
  • De toekomst voor Benedito en anderen, die een keer te oud worden om bij ons te blijven
  • Voor Heleninha en mezelf, dat we de mogelijkheid zullen hebben om bij jullie allemaal te zijn in december / januari!!!

Heel hartelijk bedankt maar weer voor alle betrokkenheid, giften, mailtjes, gebeden etc.

Corrie en Heleninha