Renske’s Update: Een Gezegende Kerst en Gelukkig Nieuw Jaar!

Lieve vrienden,

De laatste drie maanden zijn voorbijgevlogen. Het is alweer Sinterklaas, en bijna Kerst en Nieuwjaar… ik blijf het hier raar vinden al die kerstdingen in de winkels, aangezien het zo warm is…. Alhoewel het lijkt alsof het alleen maar regent regent regent de afgelopen weken. Lekker Nederlands dat geklaag over het weer, he?!

Familie nieuws
Met ons & Elizabeth gaat ’t goed. Elizabeth is een bezig bijtje – ik noem haar vaak busy-lizzie. Ze kan zichzelf goed vermaken. Ze heeft onlangs het fenomeen dvd en smartphone ontdekt… ik weet nog niet of ik daar blij of niet over moet zijn! Steve heeft het druk op z’n werk met de jaarlijkse budgetten en afrondingen, want de fabriek waar hij werkt sluit voor twee weken over de kerstperiode. Daarnaast heeft hij verschillende mountainbike races gedaan de afgelopen weken – het blijft een sportieve avonturier! 

Een leuk nieuwtje is dat wij ons tweede kindje verwachten! Op het moment ben ik 15 weken zwanger en rond 1 Juni 2012 ben ik dus uitgerekend. De eerste drie maanden zijn redelijk verlopen, met wat extra rust en continu snacken om de misselijkheid de baas te blijven hebben we het overleefd! Ik hoop dat ik nu een wat fijnere tijd tegemoet ga….

Ethembeni
Eind oktober heb ik de Leadership Development Cursus bij Ethembeni afgerond. Het was een hele succesvolle cursus. Ik heb genoten van de interactie en sfeer binnen het team in Mphophomeni. Zo’n open en hartelijke groep mensen! Ze waren heel open om te leren over leiderschap, deelden hun ervaringen met elkaar en waren bereid toe te passen dat wat ze geleerd hebben door de Leadership Development cursus.
Een van mijn hoogtepunten was de sessie over waarden. Door middel van een creatief proces – met het uitsnijden van foto’s uit tijdschriften, verschillende kleuren en tekenen, kwam de groep tot vijf gedeelde waarden, die ze van plan waren om te delen met de rest van het personeel en in de dagelijkse gang van zaken binnen de organisatie te gebruiken.
Hier zijn enkele van de getuigenissen van twee van de deelnemers: “Mijn naam is Zwelihle Sokhela. Ik werk voor Ethembeni HIV / AIDS organizatie en manage het Mpophomini familie centrum. Door de cursus heb is mij nieuw leven ingeblazen als leider …. Ik heb geleerd dat iedereen in een team anders is, zij hebben hun eigen DNA\. Ik was zo ontroerd door die uitspraak, omdat het laat zien dat ook ik uniek ben – God heeft mij hier in Ethembeni voor een goede reden. Ik kijk uit naar de verandering in mijn leven als leider!”
Grant Edkins (directeur van Ethembeni) zei, “De 6 weekse cursus heeft mij uitgedaagd om een meer God gerichte leider te worden, Renske’s passie voor leidershap heeft onze hele team aangeraakt – we weten wat onze belangrijkste waarden zijn en we zijn beter in staat om onze teams te leiden”.
In februari / maart hoop ik terug te gaan naar Ethembeni met een cursus over coaching / mentoring – die zal 1x per maand over het hele jaar worden gehouden.

Open Doors Crisis Centre
Sinds drie weken geef ik de Project Management training voor Open Doors aan zo’n 12 vrouwen die voor verschillende projecten binnen Open Doors werken. Open Doors Crisis Centre richt zich op het counsellen van kinderen en vrouwen die misbruikt of verkracht worden. Daarnaast hebben ze verschillende preventieve projecten in de omgeving van Pinetown (een voorstad van Durban), bijvoorbeeld HIV/AIDS en anti human-trafficking (anti-mensensmokkel) preventie in scholen.
Het is de bedoeling dat de deelnemers tijdens de training werken aan een project voorstel wat ze kunnen gebruiken in hun werk. De projecten verschillen erg; een gala event om fondsen te werven, een informatie dag voor een dorp over de services die de overheid kan bieden, supportgroepen voor verschillende slachtoffer groepen (verkrachting en geweld thuis), een voorstel voor een nieuwe kliniek in een township en een een voedselvoorzienings-programma. Het is een leuke uitdaging voor mij om alle deelnemers stapje voor stapje te helpen bij het schrijven van hun voorstel.
De reden dat ik deze training aanbiedt is omdat ik gemerkt heb in de praktijk dat veel medewerkers van non-profit organisatie geen training / ervaring hebben in het professioneel opzetten van projecten. Met de training hoop ik daar wat in te kunnen veranderen; dat de projecten beter zullen lopen en dat organisaties makkelijker fondsen kunnen werven met hun goed opgezette voorstellen.
Volgende week is de laatste keer van dit jaar, in januari kom ik nog 2 of 3 keer terug.

RedLight
Vorige week zaterdag heb ik de organisatie RedLight geholpen door een strategie dag voor hun te faciliteren. RedLight is een vrijwilligers organisatie die zich richt op het geven van preventie informatie aan jonge mensen over mensensmokkel. Het gebeurt regelmatig in de townships en zelfs in de rijkere buurten dat jonge meisjes en jongens worden gesmokkeld onder het mom van modellen werk, werk in een schoonheidssalon of voor de jongens een voetbalkamp. Deze jonge mensen komen dan vaak tegen hun wil terecht in een bordeel of drugsgang. Ik heb hun geholpen hun missie en doelen voor 2012 helder te krijgen. Het was een leuke dag vol energie en wilde plannen!

Wat staat er nog op de planning….
De eerste week van december geef ik een vijf-daagse leadership training aan de staff van Indlela. En daarna gaan we inpakken want we komen naar Nederland! 17 December landen Steve, ik en Elizabeth in Nederland. Naast lekker vakantie vieren met onze familie hopen we mensen te kunnen ontmoeten op verschillende ‘meet & greets’. Als je tijd hebt en geinteresseerd ben om meer te horen over het werk wat ik doen in Zuid-Afrika kom gezellig langs!

  • Oase met Lunch – zondag 18 December – ik vertel wat tijdens de dienst, en na de dienst is er de gelegenheid om informeel bij te kletsen tijdens de lunch.
  • Bloemschikcursus door Nel Hoevers in Harderwijk (Kranenburglaan 15) – woensdag 21 December ’s avonds (zie bijlage voor opgave – fondsen gaan naar mijn project)
  • Gezellige meeting bij Henk & Tjenkje: vrijdag 6 januari 17.00-20.00 incl. Soep, broodjes & salade (Kerkewei 5, Arnhem)
  • Gezellige meeting bij Theo & Tineke (Kranenburglaan 15, Harderwijk): zaterdag 7 januari van 15.00-19.00 incl. avondeten.

Hopelijk tot in December!

Liefs, Renske, Steve & Elizabeth