Nieuwsbrief juli 2011

Lieve allemaal,

Weer een nieuwsbrief uit Malawi, we zijn weer thuis na 5,5 week in Nederland te zijn geweest. Het klinkt cliché maar is toch echt waar.. oost, west, thuis best!

Tijd in Nederland
We waren heel benieuwd hoe het allemaal zou gaan met Ezra in het vliegtuig. Het is toch altijd weer een hele ondernemen en zagen er best een beetje tegenop omdat het zo een actief mannetje is.

Wonder boven wonder deed Ezra het geweldig. We hebben hem goed kunnen vermaken tijdens de eerste vlucht, lekker kunnen vermoeien tijdens het overstappen en op de lange vlucht van Johannesburg naar Frankfurt heeft hij zowat het hele eind geslapen.. Wat wil je nog meer! De eerste dagen kon je merken dat er veel op Ezra afkwam, qua cultuur, omgeving en mensen. Maar na een aantal dagen kon hij zijn draai goed vinden en ging het steeds beter. We zijn natuurlijk bij onze ouders op bezoek geweest en een weekje in Harderwijk, ook hadden we weer een aantalMeet & Greets. Tof om veel mensen weer even te hebben kunnen ontmoeten. De laatste week stond in het kader van het huwelijk van Wouter en Natascha wat ook de hoofdreden was waarom we naar Nederland kwamen. Erg leuk dit zo met elkaar mee te kunnen maken.. we hadden het toch niet willen missen! Ezra die mocht bruidsjongetje zijn. Ook werd voor ons bevestigd dat Esther zwanger is en hebben we de nieuwe baby in Nederland gelijk nog leuk even kunnen bewonderen op een echo d.m.v. hedendaagse technologie. Heel bijzonder dat zover alles goed is en we weer uit kunnen kijken naar nieuw leven in ons gezin in Januari.

Terugkomst in Malawi
De eerste dagen is het toch weer even een beetje je draai vinden. Ondanks dat het thuis is en voelt, zijn de dingen toch weer anders. Het leven is veel rustiger, en het eten is anders. We waren al wat verkouden voor we in NL weggingen, wat erger geworden is door de vlucht en Esther was door het gekke eten onderweg en de misselijkheid van de zwangerschap behoorlijk ziek op de dag van aankomst.Toen we een rondje over Hope Village en in de dorpjes deden, was het erg leuk om iedereen te zien, maar waren we een beetje teleurgesteld in wat er gebeurt was in de 5 weken dat we er niet waren geweest. Een aantal onafgemaakte klussen die klaar hadden moeten zijn toen we terugkwamen waren niet af. Toch ga je maar weer met frisse moed aan de gang en bevinden we ons nu al weer volop bezig in de drukte van alle dag.

Bernard Renard
We waren nog in Nederland toen we hoorden dat het met onze vriend en tuinman Bernard al een tijdje lichamelijk niet zo lekker ging. Hij had klachten van gelige ogen en pijn in zijn buik. Verschillende bezoeken aan het ziekenhuis hadden nog niet echt veel opgeleverd. Toen we thuis kwamen zijn we ook gelijk met hem naar een privé ziekenhuis gegaan omdat we vonden dat hij te veel pijn had en het allemaal te lang op zichliet wachten bij de andere ziekenhuizen. We zijn er na een buikscan en twee dagen onderzoeken uit wat het is. Ze hebben leverkanker bij hem geconstateerd en er kan medisch gezien niets meer voor hem gedaan worden dan pijnbestrijding. Hij heeft nog wat maanden hooguit een jaar te leven. We zijn hier behoorlijk van geschrokken. Hij is nog maar 30 jaar oud, heeft een leuke vrouw en 3 jonge kinderen. Het lijkt zo niet te kloppen allemaal. Ons hart en ons gebed gaat naar hem uit. We hopen op een wonder en dat God hem alsnog zal genezen.

Politieke onrust
Misschien hebben jullie er door het nieuws iets van meegekregen. De afgelopen week is er wat onrust geweest in de grotere steden in het land. Er waren demonstaties tegen de huidige president en ook zijn er wat rellen uitgebroken. Er was misschien 2 dagen wat onrust, maar op dit moment zijn de winkels weer open en is de rust terug. Wij wonen een uur van de stad Blantyre vandaan, op het platteland. Hier ging de normale gang van zaken gewoon door en viel er niets te merken van de onrust. We ervaren rust en voelen ons veilig. We zijn wel benieuwd hoehet allemaal verder zal verlopen. De president is voor een ultimatum gesteld om af te treden en moet binnen 90 dagen reageren. Dat houdt in dat het de komende tijd ook allemaal wel rustig zal blijven, maar over 90 dagen de boel misschien weer wat op zal laaien. Willen jullie meebidden voor de overheid, voor juiste beslissingen en rust en vrede voor het volk?

Dagopvang
Ons dagzorg programma is weer in volle gang sinds begin Juni. De kinderen komen rond 2 uur en gaan om half 5 weer op huis aan. Een groep dezelfde kinderen maar ook een hele groep nieuwe kinderen. Het is leuk om het enthousiasme van ze te zien en te merken dat ze graag komen. Per september als het nieuwe schooljaar begint gaan we ook beginnen met een discipelprogramma van New Tribes Mission. Per Juni hebben we nu ook Stella (vrouw van Ganizani) er bij als extra kinderwerker. In de middagen begeleiden Charles, Ganizani en Stella nu het kinderwerk. Stella assisteert in de ochtenden ook Charles ook met de crèche en Jim is de derde hulp. De programma’s lopen leuk en zitten goed in elkaar. Leuk dat de kinderen daar dan ook optimaal van kunnen genieten.

De boerderij, bakkerij, enz.

Er zijn weer wat geboortes geweest van geitjes en ons eerste schaapje is geboren het laatst geboren geitje en schaapje worden de komende weken met de fles gevoed omdat bij de geit het om een vroeggeboorte ging en de moeder nog geen melk aanmaakte en bij het schaapje de moeder haar kind verstoten heeft. Moeder schaap wordt gemolken maar om de melk toe te dienen bij het lammetje moeten we toch een beetje helpen. Schattig om te zien hoe aanhankelijk zo een lammetje dan wordt van mensen en ze zodra ze je ziet naar je toe komt huppelen. Komende week verwachten we ook de eerste biggetjes. En in de komende weken komen ook de konijnen.

We merken dat we voor het boerenproject spoedig hekwerk eromheen moeten zetten. We hebben vaak loslopende koeien en geiten vanuit de dorpen (mensen laten alles gewoon rondlopen zonder herder) die groenten of van de fruitbomen eten. Ook merken we dat er soms groenten en fruit worden gestolen. Wil je ons hier mee helpen dan zouden we hier zeker mee geholpen zijn. (totale kosten +/- 1500 euro).

Voor de bakkerij hebben ze een gedeelte van de elektriciteitskabels opgehangen. Hopelijk komen ze spoedig het afmaken, zodat we elektriciteit hebben. De put om zoet water uit een rivier 1 km verderop te pompen is bijna af. Afgelopen week hebben we de pijp van de rivier naar de put er ingelegd en nu moet de put nog worden afgedicht en een klein elektriciteitshuisje gebouwd en dan is het wachten tot de elektriciteit wordt aangesloten.

Tot zover weer onze nieuwsbrief van deze maand. Iedereen een goed maand toegewenst en een leuke vakantie als die nog voor de boeg staat!!

Paul, Esther & Ezra

www.paulandesther.com