‘winter’ nieuwsbrief

Lieve vrienden,

De winter is hier begonnen…. Gisteren zat Elizabeth met een muts op in onze huiskamer! Geen dubbelglas of verwarming, ja dan voel je de kou al snel! Sinds een paar dagen kruipt ze voorzichten de kamer door.
Steve doet dit weekend de Duzi Umfula mountainbike race; 102 km. Hier heeft hij hard voor getraind de afgelopen maanden!

De afgelopen weken voelde ik me qua werk een beetje zonder richting, maar inmiddels is daar gelukkig verandering in gekomen! Tijd voor een update!

SoulAction

De vorige keer schreef ik al even over SoulAction. SoulAction is netwerk van christelijke organisaties (zo’n 100) in Durban die werken onder de armen. Het eerste jaar dat ik in Zuid-Afrika woonde heb ik geholpen om dit netwerk op te zetten, toen ik ging werken voor Lungisani Indlela hebben Rachel & Phil Bowyer dit werk overgenomen en verder uitgebreid. Zie ook www.soulaction.org.za. Ik ervaar dat ik op één lijn zit met de waarden van SoulAction en de manier waarop Phil & Rachel te werk gaan, daarom heb ik besloten om de trainingen & coaching die geef via het ‘Centre of Excellence’ van het SoulAction Netwerk aan te gaan bieden. Ik denk dat het feit dat ik onderdeel ben geworden van een groter, zeer gerespecteerd netwerk, alleen maar in mijn voordeel kan werken.

De afgelopen week is een email uitgegaan naar het hele netwerk waarin mijn trainingen zijn ‘geadverteerd’…

Even afwachten wat daar uitgaat komen!

Ook ben ik nu betrokken bij een werkgroep binnen SoulAction die zich richt op ‘Organisatie Management voor non-profit organisaties’. De bedoeling is om materiaal te verzamelen d.m.v. onderzoek naar ‘good practice’ en hierover trainingen aan te bieden aan de organisaties binnen het Soul Action Netwerk.

Integral Mission

Ik werd door SoulAction uitgenodigd om deel te nemen aan een door hun georganiseerde conferentie over Integral Mission. Daar waren zo’n 40 mensen vanuit heel Zuid-Afrika (veelal leiders van kerken of non-profit organisaties) om samen te praten en te leren over Integral Mission. Het ging

over hoe we als Christenen kunnen uitreiken naar de armen en maatschappij om ons heen op een duurzame manier die de cultuur, noden en eigenwaarde van deze mensen respecteerd. Het was een hele goede tijd, waarin ik veel geleerd heb, ook over het ‘oude zeer’ van de zwarte bevolking in Zuid-Afrika. Maar ook over hoe onze missie eigenlijk God’s missie is (Missio Dei); hoe vaak rennen we vooruit met onze eigen ‘goede’ ideeen en kijken we niet naar wat God al aan het doen is in gemeenschappen? Tijdens de

conferentie heb ik een aantal mensen ontmoet die belangstelling hadden in de training & coaching die ik doe. Dus ik hoop dat daar wat uitgaat komen qua werk.

Lungisani Indlela

In mijn vorige nieuwsbrief schreef ik dat ik nog bij Lungisani Indlela (mijn oude werk) trainingen gaf, maar dat is nu gestopt. De organisatie gaat door een heftige tijd heen met veel financiele problemen. Dit leverde zoveel spanning op voor de overgebleven stafleden dat hun hoofd even niet meer naar training stond. Op zich goed te begrijpen, dus heb ik afgesproken dat wanneer ze weer in wat rustiger vaarwater terecht komen ik de trainingen zal oppakken. Wel heb ik nog regelmatig contact met Zanele, de teamleider daar. Zo af en toe neem ik haar mee voor een kop koffie buiten het kantoor en nemen we de tijd om over haar werk en gezin te praten – tijd voor haar om te reflecteren en met iemand van buiten dingen te bespreken.

Sethani

Sinds een week of twee ben ik begonnen met het geven van trainingen aan de staf van een non-profit organisatie bij ons in de buurt ‘Sethani’. Sethani is een community-based non-profit organisatie die als doelstelling heeft de lokale gemeenschap te trainen en de armoede van weeskinderen uit die gemeenschap te verlichten. Sethani is in KwaNcolosi, 15 km van ons huis. Sethani doet middag programma’s voor weeskinderen, sport, ze hebben een bibilotheek, computer cafe en doen veel huisbezoeken. Het Sethani centrum ligt aan Inanda Dam, in een prachtige heuvelachtige omgeving. Je waant je in ‘echt’ Afrika als je daar bent…. Ik train 7 van hun stafleden; allereest in leiderschapsprincipes en daarna in project management. Ook faciliteer ik als een soort ‘consultant’ wat projectplanning vergaderingen voor het team.

Ik geniet ervan nu wat meer richting te hebben en deel te zijn van een groter netwerk en team. Mijn voorbereidingen doe ik veelal thuis, en dan kan Elizabeth lekker d’r gang gaan. Ze speelt makkelijk zelfstandig, dus ik heb niets te klagen. Op de dagen dat ik werk buiten de deur zorgt Patience (onze huishoudelijk hulp en nu dus ook nanny!) voor Elizabeth. Elizabeth is duidelijk gek op Patience en hopelijk steekt ze ook nog wat Zulu ervan op!

We zien uit naar de komst van mijn ouders, oom & tante, broertje Christian en z’n vriendje Soefjen in juli. Joel & Hanneke en Joah komen ook nog in augustus bij ons langs! Dus veel Nederlandse gezelligheid op ‘t programma in de komende maanden….

We wensen iedereen in Nederland een fijne zomervakantie toe – met hopelijk veel mooi weer!

Liefs,

Renske & Steve & Elizabeth