Nieuwsbrief april/mei 2011

Lieve allemaal,

Deze keer 2 maanden in 1 nieuwsbrief. Door logistieke redenen is het niet gelukt vorige maand er nog een nieuwsbrief uit te doen. De oplettende onder jullie was dat misschien al opgevallen.

Bezoek NL

Terwijl jullie dit lezen zitten wij alweer in de lucht of zijn we net op Hollandse bodem geland. Wij hebben lekker 5 weekjes in NL voor de boeg, waar we erg naar uit hebben gezien. Dit keer dus maar een jaartje na ons vorige bezoek ipv de gebruikelijke 2 jaar. Dit omdat Paul zijn broer Wouter en Natascha gaan trouwen en ook de opa’s en oma’s willen graag Ezra weer even zien. Lange tijd zag het er naar uit dat we niet bij de bruiloft zouden zijn, omdat de tickets best prijzig zijn, maar kregen toch opeens spontaan 2 sponsors voor onze tickets. Echt heel leuk dus. Zodoende zijn we in NL in juni. Nu ‘maar’ 5 weekjes in vergelijking met normaal 10 weken. Hierdoor is onze tijd voor bezoekjes dus erg beperkt en zullen we maar heel weinig mensen kunnen bezoeken. Wel zullen we Meet & Greets houden in Maasland en Harderwijk. Als het goed is heb je daar al een mailtje over ontvangen.

De kinderen, dagopvang…

We hebben zoals jullie weten een paar maandjes de dagopvang stopgezet vanwege o.a. financiën. Ondanks dat dit de knoop doorhakte om tijdelijk te stoppen was er zoals we eerder gemeld hadden ook andere redenen voor het tijdelijk stopzetten. We merkten dat de manier hoe we hulp gaven niet dat resultaat gaf wat we wilden. Ook de input die we gaven aan de kinderen gaf niet totaal het gewenste resultaat. We wilden dus onze hulp verbeteren en dus veranderen. Vanwege het lange wachten op een programma wat we willen gebruiken (post kan er soms erg lang over doen hier) heeft de heropening van het nieuwe dagopvangprogramma wat langer op zich laten wachten. Achteraf gezien jammer, maar toch ook positief omdat we nog meer konden leren in wat we konden verbeteren. Vanaf 1 juni zal de dagopvang dus weer opengaan. De groep die we gaan helpen zal groeien naar +/- 150 kinderen verdeeld in verschillende leeftijdscategorieën. Deze kinderen zullen verdeeld over de week naar Hope Village komen voor diverse activiteiten afgestemd op hun leeftijd. Er zal niet meer gekookt worden op Hope Village. Voedsel -, school – en alle andere hulp loopt nu gescheiden van het dagopvangprogramma. De hulp is hetzelfde maar het voedsel wordt nu uitgedeeld i.p.v. gekookt op Hope Village. Ook vragen we de pleegouders/ verzorgers om 4 uurtjes per week te werken op Hope Village. Dit zodat ze zelf ook wat doen voor wat ze ontvangen. Dat het niet allemaal gegeven is. We willen voorkomen dat mensen afhankelijk worden van ons en dit is een onderdeel ervan. Dit werd overigens heel goed ontvangen en nu hebben we 3 dagen in de week een heel aantal vrouwen aan het werk. Dit werk staat verder niet in verhouding met wat ze krijgen, maar het geeft ze het idee dat ze er wat voor hebben gedaan.

Babyhuis

Het baby huis vordert al gestaag. Het dak zit erop en nu is men begonnen met het pleisteren van de muren en de timmerman is bezig met het maken van de raamkozijnen.

Container

Vorige maand kwam er een container uit Ierland voor Hope Village. Na heel wat moeilijk gedoe kregen we het om 17.00 voor elkaar dat we hem nog voor de feestdagen konden. Het zag er naar uit dat het niet meer ging lukken, maar na een gesprek met de grote baas van de douane kregen we het dus nog voor elkaar. De container zelf was inmiddels al op Hope Village dus om 18.00 uur begonnen we uit te laden in het donker. Er zaten ongelooflijk veel cadeau boxen in en fietsen, rolstoelen, kliniek spullen en zeep. Om 21.00 uur waren we klaar en helemaal kapot. De vrachtwagen reed nog even Hope Village sign kapot, dus we moeten het even zonder doen. Afgelopen maand zijn we druk bezig geweest met uitzoeken van de gekregen spullen en hebben ook hier en daar al spullen uitgedeeld aan de kinderen en mensen die onder onze zorg vallen. Iedereen was er weer erg blij mee.

Irrigatie, schaap, konijnen

Afgelopen maand is er 1000 meter pijp voor het pompen van zoet water van de rivier naar Hope Village aangelegd. Dit is voor de gewassen die we verbouwen. Na 5 jaar gewassen verbouwen op zout water is het erg moeilijk geworden om nog een goede oogst te hebben. Een paar maanden geleden kreeg Hope Village van de Gemeente Tholen (Milleniumgemeente) een donatie om vers water van de rivier te kunnen gaan pompen voor irrigatie op Hope Village. Op de elektriciteit aansluiting na voor de pomp is het grootste deel af en klaar voor gebruik.

Vorige maand vermeldde we de aanschaf van schapen op Hope Village. Inmiddels is het mannetje alweer opgegeten aangezien hij een mank been kreeg en niet wilde genezen. Dus is hij geslacht en hebben we er een ander mannetje voor terug gekocht. Ook zijn er nog 4 jonge vrouwtjes geiten bijgekomen voor de uitbreiding van de geiten en hebben we afgelopen maand weer 4 babygeitjes geboren zien worden. Er wordt op dit moment druk gewerkt door de lasser aan de kooien voor de konijnen. Het verblijf is zo goed als klaar, maar we wachten met het aanschaffen van de konijnen tot

we terug zijn uit Nederland. Nu het water goed is zijn we ook langzaam aan begonnen met het verbouwen van kool, tomaten en uien.

Afscheid van Rozemarijn

Ook hebben we vorige maand Rozemarijn weer naar het vliegveld gebracht. Ze is 3 maanden bij ons geweest en heeft geholpen met de crèche op Hope Village. Het was erg leuk haar hier bij ons te hebben voor die maanden en missen haar gezelligheid.

Met ons…

Met ons gaat het goed. We zien uit naar onze trip naar Nederland. Paul had nog wel een heel lijstje met dingen die hij nog graag wilde doen voor we weg gaan.

En Esther had last van opruim en schoonmaak kriebels..( heeft vast ook te maken naar Nederland gaan). Ezra gaat ook goed. Hij kan ondertussen rennen en alles gaat en moet snel. Het lijkt wel een westerling. Hij heeft zijn eerste voetbal bewegingen gemaakt.. Papa helemaal trots natuurlijk :-). Als je Ezra vraagt waar zijn schoentjes zijn wordt hij helemaal enthousiast en weet hij dat hij mee naar buiten mag. Met zijn handjes in de aarde wroeten en vervolgens met water lekker smerig worden doet hij het liefst. Met zijn eigen emmertje en schepje helpt hij Benard ( de tuinman) en vind het helemaal geweldig als hij mag helpen grasmaaien. Wat is er toch veel te ontdekken als je zo klein bent. We zijn benieuwd wat hij van het reizen naar Nederland zal vinden en of hij een beetje mee zal werken… 10 uur op schoot is toch wel heel lang.

Tot de volgende nieuwsbrief! Waarschijnlijk nadat we terug zijn uit Nederland, dus in Juli!

Paul, Esther & Ezra

www.paulandesther.com