Droogte in Malawi

Paul, Esther en Ezra in Malawi

NIEUWSBRIEF

JANUARI 2011

Lieve allemaal,Al weer 3 weken op weg in het nieuwe jaar en deze maand 5 jaar in Malawi. De donkere wolken rommelen en drijven over.. We hopen dat er nog wat uit komt want we verlangen naar regen! Sinds 4,5 weken is het droog.. En de gewassen van de bevolking zijn behoorlijk aan het verdorren. Heftig als je hebt geïnvesteerd in zaad en landbewerking, daar het komende jaar weer afhankelijk van bent maar nu eigenlijk al hopeloos is. Een copy van afgelopen jaar. Ook toen viel er weinig regen. In tegenstelling tot Blantyre waar al 2 regenseizoenen veel meer regen valt als normaal. Hier dus droger en droger en dat terwijl het hemelsbreed maar iets van 30 km is. Alleen Blantyre ligt op de berg en Chikwawa in het dal.

Dagzorg, nieuwe plannen…

Naast water voor de grond verlangen we ook naar verfrissing en ‘geestelijke regen’ voor het komende jaar. Visie en richting voor het werk met de kinderen. En financieel. Deze maand hebben we geen dagzorg programma. We willen februari weer starten en komen daarvoor deze maand wat extra met het team bijeen om te kijken hoe we dat gaan aanpakken. De gemaakte beslissing en keuze om de dagzorg anders te gaan doen.. mede omdat we het financieel niet meer konden dragen, maakt ons nederig en vol compassie voor de kinderen. Voor sommige kinderen is het echt een achteruitgang hier niet meer voor een dagelijkse maaltijd te kunnen komen. Sommige kinderen zijn dan ook fysiek afgevallen en het is moeilijk ze te zien struggelen. We bezoeken de kinderen thuis en houden een vinger aan de pols, en grijpen in als het echt niet gaat. We voelen ons nog steeds verantwoordelijk en betrokken. Als je het op je hart hebt financieel te helpen kijk op de website hoe je dat kunt doen. Volgende week gaan we weer van start met de creche en activiteiten in de middag voor de oudere kinderen.

Container

We hebben er even op moeten wachten, maar de container van Stephanos waar onze Thai tractor in geladen zat is vorige week aangekomen. Volgende maand komen vader Jaap en ome Jaap om instructie te geven hoe de machine gebruikt kan worden. We willen de machine uithuren met man zodat mensen op een snellere en voordeligere manier hun land kunnen ploegen, water kunnen pompen en kunnen zaaien. Daarnaast hopen we als Hope Village daarmee wat geld te kunnen verdienen wat weer ten goede kan komen aan de kinderen.

Beestenboel

De varkens hun nieuwe onderkomen is bijna af. Ze hebben allemaal een eigen ruimte die we goed schoon kunnen houden. Een eigen badje, wat ze heerlijk vinden om in te badderen. 2 van de 4 vrouwtjes lijken al zwanger en ze groeien als kool. 15 eenden komen binnenkort op het menu.. we kunnen ze namelijk verkopen aan een restaurant in de buurt. Brengt ook weer geld in het laatje. In februari gaan we ons assortiment op onze kinderboerderij uitbreiden, want we krijgen er konijnen bij.. uiteraard ook voor verkoop van vlees. En als klap op de vuurpijl hebben we nog een donatie gehad om de eerste paar schapen aan te schaffen… gezellige beestenboel. Wil je ook op deze manier een project sponsoren kijk dan op onze website bij ONS WERK en dan PROJECTEN. Daar vind je kleine maar ook grotere projecten. Sponsor bijv. een schaap, een geit of een koe.

Bezoek

In december, vlak voor kerst zouden we bezoek krijgen voor 5 weken van Danielle die al eens eerder hier was geweest bij ons. Dit kon helaas op het laatste moment niet meer door gaan. Eerste keer dat we meemaakten dat het niet door ging. Dan merk je eigenlijk hoe erg je uitziet naar bezoek dat zo af en toe komt. Sinds afgelopen zaterdag hebben we Rozemarijn Wijnja bij ons. Zij komt ons de komende 3 maanden vergezellen en zal mee gaan helpen in de creche en dagzorg programma. Halverwege februari krijgen we de Jaap’s weer op bezoek.. dus de komende tijd weer Nederlands volk over de vloer.

En verder…


Met ons gaat het verder ok. We zijn nu alweer 5 jaar in Malawi. Zoals we al in eerdere nieuwsbrieven meldde hebben we het ook nog steeds naar ons zin hier en is dit voorlopig ook nog wel ons thuis ervaren we. Uiteraard gaat het allemaal niet altijd voor de wind en liggen er soms pittige uitdagingen op ons bordje. We willen ons vertrouwen op onze hemelse Vader stellen en alles bij Hem neerleggen. Hij kent ons beter dan wij onszelf kennen. Hij kent onze noden.

Met Ezra gaat het ook goed. Hij is nu 10 maanden en heeft inmiddels 2 tandjes. Hij is echt een bezig mannetje. Als hij niet slaapt, kruipt en klimt ie overal op en onder. Ook probeert hij zo nu en dan 4-5 stapjes los. Zijn loopwagen is hij helemaal gek van. Verder zijn deuren zeer interessant, klapstoelen en de waterdispenser. Verder eet hij naast zijn eten alles, papier is z’n favoriet, maar ook een hap uit de deur of etiketten van flesjes en potjes is zeer gewild. Ongelooflijk wat je allemaal kan met 2 tandjes. Lekker druk dus. Ook brabbelt hij wat af. En hij heeft een eigen kinderstoel gekregen. We hadden een foto gegeven aan een timmermannetje in een dorp en die heeft er iets heel moois van gemaakt. We genieten echt onwijs van ons mannetje. Op onze website hebben we onder MEDIA wat links gezet voor een aantal You tube filmpjes van onze kleine.

Liefs en veel zegen,

Paul, sther & Ezra

www.paulandesther.com