Bijen Project

IMG_0540

Ilcho Eftimov komt uit in Burgas en is van jongsaf aan opgegroeid in de eerste Pinkstergemeente in Burgas. Hij zat in Duitsland op de bijbelschool ontmoette daar zijn vrouw Daniela Eftimova. In 1993 zijn ze getrouwd en wonen ze in Burgas. In die tijd was hij jeugdleider in diezelfde Gemeente en sinds 1995 tevens voorganger en medeverantwoordelijk voor de organisatie waaronder 40 gemeentes uit deze regio vallen.

In 1994 werd Ilcho en Daniela’s dochter Elisabeth geboren en in 1995 hun zoon Samuel. Ilcho’s streven als voorganger is het stimuleren van huisgemeenten en dat gebeurt momenteel vooral vanuit gezinnen. Daarnaast is men intensief betrokken met het praktisch ondersteunen van zigeuners in de regio.

burgas1

Sinds 2006 houdt Ilcho zich bezig met bijen. Hij begon met 6 bijenkolonien, die hij had overgenomen van zijn vader die er vanwege ziekte niet langer voor kon zorgen. Ondertussen is het uitgegroeid tot 32 bijenkoloniën die Ilcho grotendeels zelf onderhoudt. Bij incidentele grote klussen, krijgt hij hulp van familie.

Het project begint met de aankoop van een grondstuk en huis in het dorp Tscherkovo ongeveer 45 km van Burgas af. Het stuk grond ligt in de beste regio om een bijenhouderij op te zetten. Dit huis staat op een stuk grond van 2500m2. Dit kost €4300. Om het huis en erf te renoveren is €1500,- nodig. Eén bijenkorf kost €50,- Ilcho en Daniela zijn van plan om 100 bijenkorven neer te zetten, dus is er €5000,- nodig om die aan te schaffen. Op een later tijdstip hebben willen ze ook nog een centrifuge aanschaffen, die speciaal ontwikkeld is voor imkers. In deze centrifuge kun je de honingramen plaatsen. De honing wordt dan uit de ramen geslingerd en onderin opgevangen. Zo’n machine kost €425,-

Van een bijenkorf kan men in 1 jaar totaal 25 kg honing winnen. In de groothandel brengt een 1 kg honing €2,- op. Op 1 bijenkorf kan je per jaar €50,- verdienen. Met 100 bijenkasten komt dit neer op ongeveer €5000,- per jaar.

IMG_0529

Support Trust wil dit business project van Elcho en Daniela financieren met een lening van 4% interest. Hiervoor heeft Support Trust investeerders nodig voor een totaal bedrag van 11.500 Euro. Support Trust geeft een interest van 3% per jaar achteraf en lost de lening af in 5 jaarlijkse termijnen.

De winst van dit project gaat naar het levensonderhoud van het gezin van Ilcho en Daniela, naar hun eigen gemeente, outreaches en de regionale gemeenten.

De 1% rente marge (ongeveer 100 Euro per jaar) van Support Trust wordt gebruikt voor kostendekking.

We hebben inmiddels al 3500 Euro aan leningen toegezegd gekregen ! Om mee te doen kun je contact opnemen via info@supporttrust.nl.