Baby’s en Bakkerij

Lieve allemaal,
De nieuwsbrief van oktober alweer. En zoals elk jaar rond deze tijd is het warm.. dit jaar lijkt het iets langzamer op gang te komen maar sinds een paar dagen zijn de temperaturen nu ook hoog. Puffen geblazen dus.

Afgelopen week waren ze er weer.. onze baby’s.. het aantal groeit nog steeds en wat een genot al die babies bij elkaar te zien om gewogen te worden en hun nieuwe melkvoorraad weer mee te nemen. Deze week kwam er ook een blinde vader en een blinde moeder met een baby van 13 maanden. Beiden zijn HIV positief, maar de baby is bijzonder genoeg negatief. Moeder mag dus geen borstvoeding meer geven en omdat het een arm gezin is hebben ze onze hulp nodig. De duur van onze hulp zal korter zijn dan met de andere babies, maar het heeft wel een beetje een achterstand op gelopen. Hopelijk is hij snel weer op gewicht. De andere baby’s groeien goed.. een baby die we nu anderhalf jaar geholpen hebben gaan we de hulp bij afronden. Hij is groot en gezond genoeg om volledig over te gaan op vast voedsel.

babies2


De warme bakker
De elektriciteit voor de bakkerij is aangevraagd ook al is nog niet al het geld binnen. Hopelijk krijgen we spoedig een aansluiting. Ook de bouw van het gebouw gaat goed. Het dak zit erop. De binnenkant gepleisterd, de vloer erin. Op het moment wordt de buitenkant gevoegd en gepleisterd. Nu de komende maand hopen we een begin te maken met het tegelen, deuren en ramen erin en uiteindelijk alle bakkerijmachines. We zijn afgelopen maand op bezoek geweest bij de leverancier van de ingrediënten. Al met al loopt het allemaal lekker.

bakkerij

Terug van weggeweest
Paul en Tracy, Joel, Chloe en Benjamin zijn weer terug van hun verlof naar de UK. We zijn blij dat ze weer terug zijn. Ze hebben een goede tijd gehad met familie en vrienden en hebben ook wat sponsorwerving voor het project gedaan. We hebben ook deze maand bezoek van Marc en Marscha. Ze zijn hier 3 jaar geleden al eens eerder geweest. Ze zijn hier nog tot eind deze week. We hebben het heel gezellig met elkaar en ook Ezra vind het geweldig zoveel extra aandacht. Vandaag verwachten we Graig en Helen terug op Hope Village. Zij komen afscheid nemen en de boel afronden en afsluiten.

Hele vangst..
We hebben afgelopen maand het grote bassin bijna leeggepompt en leeggevist. 3 jaar geleden hebben we het bassin opgevuld en sindsdien is het niet meer leeg geweest. We hebben het leeggehaald om de vele modder die zich de afgelopen jaren heeft verzameld op de bodem eruit te halen en omdat het goed is om de zoveel tijd het bassin leeg te halen. Als het regenseizoen zo aanbreekt hopen we het bassin weer helemaal vol te krijgen met water. Uiteindelijk is er bijna 500 kilo vis uitgekomen. We hebben ruim 1,5 week vis kunnen verkopen aan iedereen. Het jammere is alleen dat het grootste deel van de opbrengst zal gaan naar de aanschaf van een nieuw net aangezien die 2 maanden geleden was gestolen.
Ook is het gegraven bassin af en staat er water in en zitten er de eerste vissen in. Ook de eenden beginnen zich al op hun gemak te voelen op het nieuwe water. Om de waterkosten te besparen blijven we nog uitkijken naar een nieuw zeil voor dit bassin.

vangst1

Nachtelijke activiteiten
Er zijn op dit moment al 2 maanden een bende dieven actief in het altijd vredige Chikwawa. Het lijkt erop dat ze niet van hier zijn en alleen in de weekenden hun kans ruiken. Het is hier altijd zo rustig geweest, maar nu lijkt het erop dat ook hier je beter op je spullen moet gaan letten. In vergelijking met NL is het hier nog steeds heel veilig, maar veel mensen zijn wel bang geworden, omdat dit voor hun een groot verschil is.
Ook op Hope Village hebben we afgelopen week kennis mogen maken met de dieven. Ze waren in 3 teams gekomen en hebben ingebroken in ons guesthouse en de opslagschuur voor eieren en ze hebben geprobeerd de borehole hole pomp te stelen. Uiteindelijk waren ze er vandoor gegaan met ruim 1000 eieren en een wasmachine. Na een tip van de bewaking is Paul gaan kijken en dat heeft ze waarschijnlijk gemaakt om te vluchten en alles keurig achter te laten. Dus uiteindelijk niets kwijt op 2 gebroken eieren na. Inmiddels hebben we de nachtverlichting uitgebreid en zal de bewaking wat extra training van Mark die hier nu is krijgen. Zo komt zijn politieman – ervaring goed van pas en wordt de bewaking wat zelfverzekerder, want ze waren behoorlijk geschrokken van de inbraak.

Met ons
Afgelopen maanden zijn drukke maanden geweest met de afwezigheid van Paul and Tracy. Gelukkig hebben we een geweldig team en daardoor niet het gevoel dat je er alleen voor staat. Toch krijg je soms heel onverwachts met gekke dingen te maken. We zijn blij dat Paul en Tracy weer terug zijn en daardoor de druk weer iets af zal nemen. We hebben vorige week toch wat ruimte kunnen vinden om nog een weekendje met Marc en Marsha naar het meer te gaan, wat echt even lekker ontspannen was. Met Ezra gaat het goed. Het gaat allemaal snel nu. Hij gaat nu zelf zitten, zit lekker veel te kletsen en heeft zijn eerste kruip bewegingen gemaakt. Ondanks dat beweegt hij zich liever voort als een soort van zeehond op z’n buik. Ezra beweegt zich heerlijk vrij tussen alle kinderen, werkers en dorpsgenootjes.. zij genieten van hem en hij van hen. Mooier kan toch niet? Ook is hij kort geleden op z’n eerste safari geweest. Giraffe kijken en allerlei andere dieren.

ons3

Tot zover weer onze belevenissen van deze maand. Tot de volgende maand!

Lieve groetjes vanuit Malawi,
Paul, Esther & Ezra